Završen Mladifest 2018.

Posljednje večeri Međunarodnoga molitvenog festivala mladih u Međugorju 5. kolovoza večernju misu na vanjskom oltaru župne crkve Sv. Jakova slavio je apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Henryik Hoser.

U koncelebraciji su bili apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko te 485 svećenika. Na misi su bili deseci tisuća mladih iz 72 zemlje svijeta te tisuće drugih vjernika, najčešće mladih obitelji. Krunica prije mise molila se na 29 jezika. U toj prigodi oltaru je prineseno 100 metara dugo platno na koje su mladi od početka Festivala upisivali svoje molitve i zahvale.

Nadbiskup Hoser je u svojoj propovijedi rekao je da dokument za pripremu Sinode posvećene mladima ističe kako su razlike među mladima koji su došli iz različitih krajeva svijeta ogromne.

"Od društvenih i ekonomskih nejednakosti i njihovih posljedica, različitih političkih sustava s posljedicama korupcije koja potkopava povjerenje u institucije i donosi druge nedaće do stanja rata i krajnjeg siromaštva koji potiču na emigracije u traženju bolje budućnosti. U dokumentu se spominje i nepriznavanje temeljnih sloboda u nekim područjima do društvene isključivosti i tjeskobe, koje potiču jedan dio mladih u zatvoreni krug ovisnosti te u društvenu izolaciju. Ističe se i problem siromaštva, nezaposlenosti i odbačenost na rub društva što povećava broj mladih koji žive u uvjetima nesigurnosti. A sve to nasuprot takozvanih razvijenih zemlja, gdje se živi sitost materijalnih dobara i pretjerani potrošački mentalitet, istinska diktatura tržišta, luksuzna moda, kao ideal sebičnog i neosjetljivog života za druge.

Obitelji se raspadaju i lako ponovno stvaraju bez da se vodi briga o sudbini djece koja su podvrgnuta teškim situacijama i psihičkoj i duhovnoj bijedi. Ta područja nažalost postaju duhovne pustinje, u kojima samoća, gubitak smisla i vrijednosti života bacaju mlade u tugu, depresiju i katkad u samoubojstvo. Takav život je zaista poganski život", istaknuo je nadbiskup Hoser.

Nakon mise mladi su ostali u pobožnosti klanjanja Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Tradicionalni 29. Mladifest koji se u Međugorju održavao od 1. kolovoza pod geslom: Živjeti od Božje riječi – „Tada im otvori pamet da razumiju Pisma" (Lk 24, 45) završio je misom na brdu Križevac, u zoru blagdana Preobraženja Gospodinovog 6. kolovoza.

KT

 

Kategorija: