ZAVJETNA SV. MISA NA TAVNIKU

U skladu s dugogodišnjom tradicijom na prvu subotu u mjesecu srpnju u mjestu Tavnik u župi Sv. Josipa - Zenica slavljena je zavjetna misa. Sudjelovalo je 80-ak vjernika, a euharistijsko slavlje predslavio je župnik vlč. Vladimir Pranjić.

Pozdravljajući pristigle hodočasnike župnik je na početku pozvao sve na čuvanje spomena i sjećanje na pretke koji su na to mjesto dolazili iz vjere i preporučivali Bogu svoje potrebe.

U prigodnoj propovijedi vlč. Pranjić potaknuo je vjernike na razmišljanje o življenju svoga kršćanskoga poslanja. „Neka svatko razmisli koliko u životu živi onaj ideal iz prvih kršćanskih vremena o čemu nam svjedoče Djela apostolska. Četiri bitna obilježja toga vremena su: postojanost u nauku apostolskom, zajedništvo, lomljenje kruha i molitva“, istaknuo je te zaključio kako su to četiri znaka po kojima se raspoznaju kršćani.

Nakon sv. mise druženje okupljenih nastavljeno je oko obiteljskog stola uz ručak i zvuke narodnoga melosa za koje su se pobrinuli članovi obitelji Marković.

Vrijedi spomenuti kako zadnjih nekoliko godina na ovo misno slavlje dolaze i planinari iz Hrvatskog planinarskog društva iz Viteza te Pjevačka skupina Krčavina iz toga srednjobosanskog gradića.

Inače, mjesto Tavnik udaljeno je nekih 3 kilometra od župne crkve Sv. Josipa. Nekoć je bilo katoličko selo, no posljedice rata učinile su svoje te danas u njemu ne živi niti jedan katolik. Stoga ovo godišnje okupljanje i slavljenje sv. mise jesu pokazatelji da unatoč svim nevoljama katolici zeničkog kraja svjedoče svoj katolički i hrvatski identitet.

KT

Kategorija: