Zaštitnik radnika proslavljen u radničkom gradu

Oko 700 vjernika dupke je ispunilo zeničku crkvu Sv. Josipa kako bi 19. ožujka proslavilo patron istoimene župe. Središnje koncelebrirano misno slavlje predslavio je preč. Mladen Kalfić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije.

Uz njega je suslavilo osam svećenika, a sve je na početku pozdravio župnik domaćin vlč. Vladimir Pranjić, koji je pozvao okupljeni vjernički puk na nasljedovanje zaštitnika hrvatskoga naroda u svojoj svakodnevnici.

U prigodnoj propovijedi kancelar Kalfić najprije je progovorio o zahvalnosti koja donosi mir, blagostanje i poniznost. Istaknuo je kako svatko ponaosob može slijediti Sv. Josipa kroz pravednost, pobožnost i poslušnost te kako to može činiti uvijek i na svakom mjestu: na radnom mjestu, u vlasti i obitelji.

Prije završnog blagoslova župnik je zahvalio svima koji su pomogli na bilo koji način u organizaciji i proslavi patrona te su svi zajednički izmolili litanije Sv. Josipu i zavjetnu molitvu.

Nakon svete mise druženje je nastavljano u crkvenom dvorištu uz zvuke narodnog melosa, kolo te su se okupljeni imali prigodu počastiti mezom i pićem.

Inače, vjernici ove zeničke župe tradicionalno su se za proslavu svoga nebeskog zaštitnika pripravljali misama tzv. devetnicama kroz devet srijeda. Tako su propovijedi ove godine bile koncipirane o blaženstvima, a svake srijede dolazili su drugi propovjednici.

Osim velikog broja vjernika na misi svakako raduje da se dobar dio njih iskoristio prigodu te je prije euharistijskog slavlja pristupio sakramentu pomirenja.

KT

Pogledajte fotografije

Kategorija: