UZ DAN DJELA SVETOG DJETINJSTVA - TEŠKO STANJE DJECE U SVIJETU

Na blagdan Bogojavljenja - Tri kralja, 6. siječnja obilježavamo Papinsko misijsko djelo svetog djetinjstva. Budući da je taj dan posebni Dan molitve i žrtve za poboljšanje stanja djece u svijetu, donosimo samo nekoliko crtica koji oslikavaju u kavom su stanju djeca danas. Dakako, ovdje govorimo samo o onomu što je objavljeno, stvarno stanje možemo vidjeti samo ako odemo na lice mjesta kao što su otišli naši misionari.

Stanje se djece u svijetu, istina, zahvaljujući Bogu i dobrim ljudima, iz godine u godinu poboljšava. Za to treba zahvaliti i brojnim humanitarnim i karitativnim ustanovama. Misijska uprava danas zahvaljuje svima onima koji imaju otvoreno i darežljivo srce prema siromašnima i potrebnima u misijskim krajevima kojima kao Crkva pomažemo preko Papinskih misijskih djela i preko naših misionara.

Papinsko misijsko Djelo svetog Djetinjstva, čiji dan obilježavamo upravo na blagdan Bogojavljenja godišnje ostvaruje skoro desetak tisuća raznih projekata širom svijeta u korist djece. Stotine milijuna djece pohađaju školu zahvaljujući Djelu svetog Djetinjstva. A obrazovanje je ključ razvoja i budućnosti.

Stoga na Dan svetog Djetinjstva molimo za siromašnu djecu. Ali molimo i za djecu u bogatim dijelovima svijeta da ne izgube osjećaj za svoje vršnjake, da se priključe akciji: Papinskih misijskih Djela: Djeca pomažu djeci. Prisjetimo se, Pjevači zvijezde, tj. djeca, samo u Njemačkoj, u toj akciji prikupe godišnje za svoje vršnjake oko 50 milijuna eura.

Dan Djela svetog djetinjstva ujedno je i dan zahvale za sva dobra djela koja Bog čini preko dobrih ljudi, preko onih koji posebno toga dana odvajaju za siromašnu djecu u misijskim krajevima svijeta. Hvala Bogu, hvala dobrim ljudima! 

Neki podaci o stanju djece u svijetu danas (iz UNICEF-ova izvješća 2014.)
- 18.000 djece dnevno umire prije navršene 5. godine života;  
- 300.000 djece rodi se mrtvo zbog neodgovarajuće skrbi njihovih majki;
- 3 milijuna djece umre u prvom mjesecu života zbog istog već spomenutog razloga;
- 57 milijuna djece nema pristupa osnovnom školovanju;
- 1.400 djece umire dnevno zbog konzumiranja zagađene vode i loših uvjeta života;
- 15 posto djece u svijetu prisiljeno je raditi - narušena su im prava na učenje i igru.
- 11 posto djevojčica je prisiljeno na udaju prije navršene 15. godine;  
- 230 milijuna djece (do 5. godine života) službeno ne postoje, nisu registrirani.

Ovdje se ne spominje stanje djece s poteškoćama u razvoju. Kako oni žive to znade samo dragi Bog i njihovi roditelji?

Abortusi su posebna tragedija modernog svijeta, najveća kuga svih vremena. I tijekkom prošle 2014., prema službenim svjetskim statistikama u svijetu je legalno abortirano – ubijeno oko 42 milijuna djece. Da bude tragičnije niječe im se da su uopće ljudi iako je opće poznata i prihvaćena stvar da majka nosi dijete pod svojim srcem devet mjeseci.

Dan Djela svetog Djetinjstva zaista je dan molitve: Da Gospodin providi onima koji nemaju, preko onih koji imaju, jer sam je rekao: Dajte im vi jesti (Mt 14,16).

Koliko bi se stanje siromašnih u svijetu poboljšalo kada bi se samo djelić sredstava utrošenih za naoružanje upotrijebio za hranu? To bi tražio zdravi razum! No društvena politika i zdravi razum često nemaju veze. Samo u SAD, prema statistikama 2012. godine, bilo je 90 milijuna naoružanih civila, s oko 200 milijuna komada vatrenog oružja. Tu nije uračunato streljivo! Tko se još od Amerikanaca sjeća pobijene djece u Newtownu (Sandy Hook school) 14. prosinca 2012., osim njihovih roditelja i rodbine? A tko se sjeća milijuna umrlih od gladi još ove godine? Sjetimo ih se barem na Dan Djela svetog Djetinjstva! (missio.ba)

Kategorija: