U SARAJEVSKOJ KATEDRALI DVOJICA FRANJEVACA ZAREĐENI ZA SVEĆENIKE

Vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić podijelio je, 29. lipnja u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, sveti red prezbiterata dvojici đakona Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Foto: Lidija Pavlović-Grgić

Piše: Lidija Pavlović-Grgić

Tijekom svečanog misnog slavlja u sarajevskoj prvostolnici na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla kard. Puljić je za svećenike zaredio članove Franjevačke provincije Bosne Srebrene: fra Marija Dadića i fra Silvija Zlatarevića.

Moliti za ređenike

Nadbiskup je predvodio svetu misu uz suslavlje provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Joze Marinčića i biskupa njemačke biskupije Limburg dr. Georga Bätzinga te u zajedništvu s većim brojem svećenika, među kojima su bili i odgojitelji u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu i Franjevačkoj teologiji.

Bogoslužju je nazočilo mnoštvo bogoslova i redovnica, kao i rodbina te župnici i župljani župa zaređenih, a svojom je pjesmom svečani događaj uljepšao zbor bogoslova Franjevačke teologije Fra Nenad Dujić.

Kardinal je na početku misnog slavlja pozdravio nazočne te okupljenima poručio da mole za ređenike, sve svećenike i za Petra naših dana papu Franju. Izrazio je osobito zadovoljstvo zbog nazočnosti biskupa Georga i delegacije iz biskupije Limburg s kojom Vrhbosanska nadbiskupija 25 godina njeguje partnerstvo i prijateljstvo. Čestitao je i imendan svima koji nose ime Petar i Pavao, kao i jubileje svećenicima koji slave 25 i 50 godina misništva.

Nakon čitanja evanđeoskog ulomka, kandidate je predstavio meštar na Franjevačkoj teologiji fra Danijel Nikolić.

Poslije odziva kandidata i uz jamstvo poglavara, vjernika župnih zajednica iz kojih dolaze te mišljenja odgovornih o njihovoj prikladnosti za primanje svetog reda, nadbiskup Puljić ih je izabrao za red prezbitera. 

Ići za Isusom

Potom se u prigodnoj propovjedi kardinal obratio ređenicima podsjetivši kako je Isus pozvao apostole Petra i Pavla koji su svoju ljubav prema Bogu dokazali žrtvom položivši život za njega. Osobito se osvrnuo na krizu zvanja o kojoj se često govori.

„Ne, nije kriza zvanja. Kriza je što mnoga zvanja nisu rođena jer su ih spriječili roditi se. Ubili su ih prije rođenja. Mnoga zvanja nisu došla na svijet. I zato često koristim sliku kako vrt nema cvijeća. Nema Bog što ubrati za oltar. Kada govorimo o krizi zvanja, govorimo o krizi ljubavi prema životu. Bit će zvanja tamo gdje cvijeta život, a tamo gdje cvjeta život tu je i spremnost za žrtvu. Tamo je život ljubav“, istaknuo je kardinal kazavši kao je Bog slobodan pozivati na razne načine. Naglasio je da svećenici, redovnici i redovnice niču iz obitelji koja je prvo gnijezdo duhovnih zvanja za koja treba moliti.

Ređenicima je poručio da uprave pogled u Isusa, slijede primjer Sv. Franje koji je volio Gospodina i ne plaše se križa koji u hodu s Kristom usrećuje, kako bi bili blagoslov narodu kojem će služiti. Na kraju propovjedi zamolio je nazočne da mole za svećenike. „Neka vaša molitva pomogne nama da trku završimo, vjeru sačuvamo i mnoge duše Bogu privedemo“, poručio je vrhbosanski nadbiskup.

Uslijedio je obred ređenja, a potom su zaređeni prvi put koncelebrirali s nadbiskupom i subraćom svećenicima.

Partnerstvo Libmurga i Vrhbosne

Zatim je kardinal čestitao roditeljima, rodbini i odgojiteljima zaređenih, kao i svećenicima Vrhbosanske nadbiskupije koji slave zlatni i srebrni jubilej svećeništva te im podijelio zlatne i srebrene medalje s prigodnim svjedočanstvima.

Na kraju svete mise potpisan je sporazum partnerstva između biskupije Limburg i Vrhbosanske nadbiskupije. Predsjednica biskupskog vijeća Limburg Ingeborg Schillai predstavila je sadržaj tog dokumenta podsjetivši na dugogodišnju suradnju. „U vrijeme ratnih sukoba, u siječnju 1993. biskup iz Limburga Franz Kamphaus posjetio je Sarajevo i ovdje je svojom nazočnošću ostavio kardinalu Puljiću velik znak solidarnosti koja se osjeća i danas. Ovaj posjet objema nad/biskupijama obilježio je rađanje međubiskupijskog partnerstva koje je živo i danas. Ovaj se odnos nakon 25 godina može sagledati na mnogim drugim zadivljujućim doprinosima puno ljudi iz obje dijeceze, koji su proizišli iz ovog kontakta i prerasli u crkveno partnerstvo i brojne prijateljske odnose“, navela je, između ostalog, Schillai izrazivši nadu kako će ovo zajedništvo kroz molitvu i razne vidove živjeti i u budućnosti.

Kardinal Puljić je iskazao zahvalnost biskupiji Limburg zbog blizine vrhbosanskoj Crkvi i narodu u najtežim trenucima rata i poslije njega, a limburški biskup je kazao kako ga raduje potpisivanje sporazuma kao znak dugogodišnje suradnje i prijateljstva.

Potom su svi nazočni izmolili molitvu posvećenu toj suradnji, a zatim su dokument o partnerstvu potpisali kardinal Puljić, biskup Bätzing, predsjednica Biskupijskog vijeća Limburg Schillai i vlč. dr. Šimo Maršić, koordinator za partnerstvo s biskupijom Limburg.

Novi svećenici

Fra Silvio Zlatarević je sin Pave i Kate rođ. Dabić, a dolazi iz mjesta Lilići, Ugljara, župa Tolisa. Rođen je 24. rujna 1992. u Vinkovcima. Osnovnu školu završio je u Orašju.

Fra Mario Dadić je sin Slavka i Snježane rođ. Vujica, a dolazi iz mjesta Doci, župa Gromiljak. Rođen je 14. prosinca 1992. u Fojnici. Osnovnu školu završio je u Gromiljaku.

Obojica su kao sjemeništarci pohađali Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom gdje su i maturirali. Franjevački habit obukli su 10. srpnja 2011. u Gromiljaku. Novicijat su proveli u samostanu Sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve zavjete položili su 1. srpnja 2012. Iste godine upisali su se na Franjevačku teologiju u Sarajevu gdje su završili petogodišnji studij. Primili su službe lektorata i akolitata. Svečane zavjete položili su 13. studenog 2016. u Fojnici, a đakonsko ređenje imali su 3. prosinca u Sarajevu.

Fra Mario će mladu misu slaviti 26. kolovoza u Gromiljaku, a fra Silvio u Tolisi 5. kolovoza.

 

Kategorija: