SVRHA I SMISAO ANIMATORSKOG POSLANJA

Druga formacija animatora Vrhbosanske nadbiskupije programa Mladi za mlade održana je od 19. do 21. siječnja u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II. u Sarajevu.

Piše: Kristina Čuturić / KT

Na ovoj formaciji sudjelovalo je 46 mladih iz 17 župa Vrhbosanske nadbiskupije (Sv. Ane Radunice, Duha Svetoga Nova Bila, Sv. Juraja Vitez, Uznesenja BDM-a Prozor-Rama, Uznesenja BDM Dolac, Sv. Mihovila Arkanđela Ovčarevo, Sv. Ivana Krstitelja Travnik, Presvetog Trojstva Novi Travnik, Sv. Martina Bučići, Sv. Ilije Proroka Kiseljak, Sv. Josipa Marijin Dvor, Sv. Ilije Zenica, Presvetog Trojstva Novo Sarajevo, Sv. Ivana Krstitelja Jelah, Sv. Ilije Proroka Novi Šeher, Svete Obitelji Kupres i Sv. Josipa Zenica) te dvije župe hercegovačkih biskupija (Sv. Ilije Stolac i Sv. Ivana Apostola i Evanđeliste Mostar).

Značajke animatora

Prvi formativni susret bio je tematski usmjeren na identitet animatora dok je ova, druga formacija za temu imala mjesto i pripadnost animatora u zajednici. Time se željelo budućim animatorima ukazati na važnost zajednice počevši od one temeljne u kojoj se rađamo – naše obitelji, pa do Crkve kao zajednice gdje kršćanski animator i pronalazi uporište svojega rada. Da bi zajednica uspješno funkcionirala, potrebno je da svaki njezin član uloži svoj maksimum koristeći Božje darove i talente. Značaj svakog pojedinca u zajednici je neminovan, a to je zaključeno kroz brojne vježbe, igre i radionice u kojima su sudionici, predvođeni animatorima instruktorima, aktivno sudjelovali.

Osim na važnost zajednice program je bio usmjeren i na animatorstvo kao poslanje te na uloge i područje djelovanja animatora u zajednici. Razgovaralo se i o tome kakav to kršćanski animator treba biti, koje značajke su mu svojstvene te na koji način i u kojim segmentima župne zajednice može djelovati.

Slaviti Krista

Pored teoretskog i praktičnog dijela programa sudionici škole animatora veći dio vremena proveli su u kapelici, na jutarnjim i večernjim molitvama, kao i na sv. misi. To je mjesto gdje se može osjetiti neka posebna radost te želja i polet mladih koji su pjesmom i molitvom slavili Onoga tko ih je okupio u ljubavi i zajedništvu – Isusa Krista.

Subotnji radni dio programa upravo je okrunjen sv. misom koju je predvodio vlč. dr. Šimo Maršić, ravnatelj NCM-a. U svojoj propovijedi osvrnuo se na temu ovog susreta animatora i pozvao mlade da uistinu otkriju ljepotu pripadnosti zajednici, te ih potaknuo da mole za svoje obitelji, prijatelje i župne zajednice.

Posljednjeg dana formacije misno slavlje za mlade predvodio je vlč. Jakov Kajinić u zajedništvu s vlč. Šimom. U propovijedi je vlč. Jakov pozvao animatore da budu ribari ljudima te poput apostola beskompromisno i predano krenu za Isusom.

„Budite na svojem putu skromni i jednostavni“, poručio je vlč. Jakov.

Učeći i razgovarajući o zajednici, ovi mladi su svojim angažmanom i zainteresiranošću pokazali da svi oni zapravo već žive i daju doprinos jednom snažnom zajedništvu, a to je već godinama u Vrhbosanskoj nadbiskupiji zajednica kršćanskih animatora.

Za ožujak ove godine planirana je treća formacija Škole animatora. No, plodovi rada ovogodišnje generacije animatora već se naziru, a opravdano je nadati se kako će se vremenom povećavati te s Božjim blagoslovom i ustrajnošću očitovati među potrebitima.

 

Kategorija: