SVEČANO PROSLAVLJEN PATRON NAŠE ŽUPNE ZAJEDNICE

Više od tisuću štovatelja sv. Josipa okupilo se u nedjelju, 19. ožujka u istoimenoj zeničkoj župi kako bi proslavili njezin patron. Središnje misno slavlje predslavio je sin zeničkog kraja vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u Vrbosanskom bogoslovnom sjemeništu, u koncelebraciji s devet svećenika među kojima su bili vlč. Vladimir Pranjić, župnik i fra Zdravko Anđić, dekan Žepačkog dekanata.

Na početku sv. mise nazočne vjernike i pristigle hodočasnike pozdravio je župnik Pranjić potaknuvši ih na molitvu po zagovoru sv. Josipa.

U svojoj propovijedi vlč. Kajinić na sebi svojstven način, kroz dvije poučne priče, predstavio je život i djelo glavara Svete obitelji. Posebno je istaknuo važnu njegovu osobinu – poniznost. Govoreći o zaštitniku hrvatskoga naroda duhovnik bogoslova napomenuo je po njemu pet važnih osobina koje je imao: skromnost, marljivost, bogobojaznost, pravednost i izvršenje Božjega plana. Potaknuo je prisutne neka teže za pravdom. „Svakom treba dati ono što mu pripada“, konstatirao je vlč. Kajinić.

Na kraju je propovjednik nazočnima poslao tri poruke kako slijediti sv. Josipa te pri tome zaključio: „Prva je otvoriti se Gospodinu (...) druga je njemu se prepustiti i u konačnici uskladiti svoju volju s Božjom voljom.“

Prije završnog blagoslova župnik je zahvalio svima koji su pomogli na bilo koji način u organizaciji i proslavi patrona te su svi zajednički izmolili litanije sv. Josipu i zavjetnu molitvu.

Nakon sv. mise druženje je nastavljano u crkvenom dvorištu uz zvuke narodnog melosa, kolo te su se svi imali prigodu počastiti mezom i pićem.

Inače, vjernici ove zeničke župe tradicionalno su se za proslavu svoga nebeskog zaštitnika pripravljali misama tzv. devetnicama kroz devet srijeda. Osim velikog broja vjernika na misi svakako raduje da se dobar dio njih iskoristio prigodu te je prije euharistijskog slavlja pristupio sakramentu pomirenja.

Dražen Kustura

Pogledajte fotografije

Kategorija: