PUT KRIŽA ZENIČKIH ŽUPA

Sedmu godinu zaredom subotu pred Nedjelju muke Gospodnje – Cvjetnicu organiziran je Križni put zeničkih župa. Ove godine, 13. travnja, domaćin je bila župa Svetog Ilije, a na pobožnosti je sudjelovalo oko 150 osoba.

Vjernici iz svih pet zeničkih župa okupili su se u prijepodnevnim satima u prigradskom naselju Podbriježje odakle su se zaputili na oko dva km dug križni put. Meditacije i prigodne molitve uz svaku postaju predmolili su zenički svećenici, a čitavim putem između postaja okupljeni vjernički puk molio je krunicu. Po dolasku na mjesno groblje kao vrhunac slavljena je sv. misa koju je predslavio fra Marko Kepić, župnik župe Svetoga Ilije, u koncelebraciji sa sedam svećenika.

U prigodnoj propovijedi fra Marko je najprije podsjetio okupljene kako je danas 22. obljetnica dolaska Sv. Ivana Pavla II. u Sarajevo 1997. Zatim je kazao kako je križni put kroz Podbriježje uprizorenje procesije koja se dogodila u Jeruzalemu kada je Isus nosio svoj križ od Pilatove palače do Kalvarije. „Svaki život jest na neki način uprizorenje križnog puta. Svatko od nas ima vlastiti križ te u svome životu susreće i nepoznate ljude koji mu pomažu, ali i prijatelje i poznanike u koje se može razočarati. Tako da ova pobožnost ne bi trebala biti procesija nego proces obnove vjere i nade“, zaključio je zenički župnik.

Vrijedi spomenuti da već sedam godina zeničke župe organiziraju na subotu uoči Cvjetnice zajednički križni put, svaki put na teritoriju druge župe.

Može se kazati kako katolički i hrvatski puk Zenice u proteklih 20-ak godina proživljava svojevrsni križni put. Pokazatelj tomu je i podatak da od prijeratnih više od 20 000 Hrvata katolika danas u Gradu čelika živi njih oko 6 000 i kako se broj iz godine u godinu smanjuje. No, unatoč svim nedaćama i dalje postoji nada i povjerenje u Boga da će i u ovom gradu doći bolja vremena kako za katolike tako i za ostale građane.

KT

Kategorija: