POZIV MISIONARA FRA IVICE PERIĆA ZA POMOĆ DJECI U RUANDI

Dugogodišnji misionar u Ruandi u misiji Kivumu fra Ivica Perić, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, uputio je, 30. ožujka 2019. pismo u kojem izvješćuje o pomoći djeci i mladima. Pismo fra Ivice Perića prenosimo u cijelosti:

Dragi prijatelji!

Pozdravljam vas iz našeg Kivumua!

Kao i uvijek, kod nas se radi punom parom, puno se toga izgradilo, puno se toga novoga gradi. Kao što već znate, u okviru Centra „Otac Vjeko“ trenutno imamo vrtić s tri grupe, osnovnu školu te dvije srednje škole.

Zahvaljujući vašim donacijama, uz srednju Tehničku školu, koju smo izgradili i opremili tako da je postala uzor među srednjim školama u Ruandi, napravili smo još puno toga.

Tu su nova školska kuhinja i blagovaonica u kojoj odjednom može jesti 650 učenika, izgradili smo veliki svinjac i kupili svinje kako bi naša djeca ponekad mogla pojesti i mesni obrok.

Izgradili smo i opremili učenički dom za djevojke, kapaciteta 240 ležajeva, a trenutno gradimo isti toliki dom za momke. Tu su smješteni oni naši učenici koji nisu iz Kivumua, a nemaju mogućnost putovati u školu. Dom je smješten tik uz školu. U njemu imaju na raspolaganju kupaonicu i spavaonice, dok im se obroci poslužuju u školskoj blagovaoni, a škola im je otvorena i na raspolaganju sve do 21 sat. Kada nastava završi u 17 sati, korisnici doma mogu koristiti učionice za učenje, za svoje aktivnosti poput pjevanja ili glume, na raspolaganju im je i velika školska knjižnica.

Vrtićarci imaju program od 8 do 12, dok u 10 sati imaju doručak – toplu kašu.

Oni učenici koji nam dolaze samo na nastavu, u školi imaju pravo na jedan topli obrok – ručak, dok oni koji su smješteni u domu, imaju tri obroka dnevno. Tako da svaki dan kuhamo oko 1500 obroka. Svaki dan! Osigurana im je i pitka voda.

Uz školu smo izgradili i veliko košarkaško igralište kako bi se djeca mogla rekreirati nakon nastave.

Nakon što izgradimo i opremimo dom za momke, želja nam je pokušati iznaći sredstva za školsku sportsku dvoranu. Bila bi to tek druga sportska dvorana u cijeloj Ruandi. Samo je jedna trenutno i to u glavnom gradu Kigaliju. Ako imate dobre preporuke i kontakte s ljudima koji bi nam mogli biti od pomoći, bio bih vam itekako zahvalan.

Također, želim vas izvijestiti kako smo prošle godine pokrenuli i projekt Prijatelj Centra „Otac Vjeko“. U projektu mogu sudjelovati svi koji uplate minimalnu godišnju donaciju od 750 kuna, 100 eura ili 200 KM. Uplatitelj bi tom donacijom pokrio dio troškova obrazovanja i svakodnevni topli obrok jednog od učenika Centra „Otac Vjeko“ te tako simbolično postao Prijatelj Centra. Prijateljima Centra tri puta godišnje šaljem pisma s novostima, a uz moje pismo stiže im i pismo naših učenika koji opisuju kako im je u školi.

Važno je znati da Prijatelji Centra „Otac Vjeko“ mogu pomagati i mjesečnim uplatama, ne mora biti uplata za cijelu godinu odjednom. Sami birate dinamiku uplate tijekom godine.

Nemate višegodišnju obvezu plaćanja. Svake godine odlučujete ponovo želite li i dalje biti Prijatelji Centra.

Prijatelj Centra „Otac Vjeko“ možete postati bilo kada u godini i možete živjeti bilo gdje u svijetu!

Pisma se šalju svaka četiri mjeseca i kada god da postanete Prijatelj Centra, svakako ćete u sljedećih godinu dana dobiti pisma. Zainteresirani se mogu javiti na e-mail srce.za.afriku@gmail.com.

Hvala vam u ime naše djece!

Mir i dobro.

Vaš fra Ivica Perić

 

Kategorija: