PAPA FRANJO SUSREO SE S KOLUMBIJSKIM VLASTIMA – PREDSJEDNIK CALDERÓN PORUČIO KAKO JE SVETI OTAC VEĆ NAPRAVIO ‘PRVO ČUDO’ U KOLUMBIJI

Naš je pogled usredotočen prema najslabijima, ugnjetavanima i zlostavljanima, onima koji nemaju glasa, zato što im je oduzet ili jer im nikada nije ni dan ili zato što ih se ignorira. Prepoznajmo žene, njihov doprinos, njihove talente, to što su „majke“ u svom velikom broju zadataka. Kolumbiji treba sudjelovanje sviju kako bi se s nadom suočila s budućnošću.

Dolazim u Kolumbiju stopama svojih prethodnika bl. Pavla VI. i sv. Ivana Pavla II., te sam poput njih i ja potaknut željom da sa svojom kolumbijskom braćom i sestrama podijelim dar vjere koja se snažno ukorijenila u ovim krajevima, te nadu koja kuca u srcima sviju. Samo putem vjere i nade možemo nadvladati brojne nedaće koje susrećemo na putu te izgraditi zemlju koja je domovina i dom svim Kolumbijcima – kazao je papa Franjo jučer za vrijeme svog susreta s kolumbijskim vlastima u glavnom gradu te zemlje, Bogoti.

Sveti je Otac potom istaknuo kako je Kolumbija blagoslovljena na toliko načina: prirodne ljepote, nevjerojatna bioraznolikost, životnost kulture, ali je iznad svega ta zemlje bogata ljudskog vrijednošću svoga naroda koji je velikodušna srca koje prihvaća, hrabar i odlučan kada je suočen s preprekama.

Papa je izrazio svoje zadovoljstvo onime što se svih ovih godina učinilo kako bi se okončao oružani sukob u toj zemlji i da bi se potražili putovi pomirenja. Podsjetio je na značajan napredak koji je ostvaren u proteklih godinu dana te ih je potaknuo da ne umanje napore u izgradnji jedinstva i mirnog suživota, nego da ustraju u promicanju kulture susreta. To od nas zahtijeva – nastavio je papa Franjo – da u središte cjelokupne političke, društvene i gospodarske aktivnosti stavimo osobu koja uživa najuzvišenije dostojanstvo, te poštovanje općega dobra. Neka nam ta odlučnost pomogne da izbjegnemo napast osvete i traganja za kratkotrajnim osobnim interesima. Što je put k miru i razumijevanju zahtjevniji, to snažnija moraju biti naša nastojanja da priznamo jedni druge, da izliječimo rane, da gradimo mostove, da jačamo odnose i podupiremo jedni druge – kazao je Sveti Otac.

Zatim je podsjetio kako moto Kolumbije glasi „Sloboda i red“: te riječi sadrže cjelovitu pouku. Građane se mora vrjednovati u skladu s njihovom slobodom, a štititi čvrstim redom. Papa je upozorio da mirni suživot ne regulira zakon najmoćnijih, nego radije moć zakona koji odobravaju svi. Potrebni su pravedni zakoni koji će moći jamčiti sklad i pomoći u nadvladavanju sukobâ koji su desetljećima razdirali zemlju; trebaju zakoni koji se ne rađaju iz pragmatične potrebe uređivanja društva, nego iz želje da se riješe strukturni uzroci siromaštva koji vode u isključivanje i nasilje – napomenuo je papa Franjo, dodajući da jedino na taj način može doći do izlječenja bolesti koja u društvo unosi krhkost, čineći ga podložnim novim krizama. Nemojmo zaboraviti kako je nejednakost u korijenu društvenih zala – rekao je Sveti Otac.

Papa Franjo je potaknuo predstavnike vlasti da svoj pogled usmjere prema marginaliziranima, isključenima i odbačenima, te je istaknuo da su svi potrebni u stvaranju i oblikovanju društva, a ne samo „čistokrvni“. Različitost je istinsko bogatstvo – kazao je Papa te nastavio – Naš je pogled usredotočen prema najslabijima, ugnjetavanima i zlostavljanima, onima koji nemaju glasa, zato što im je oduzet ili jer im nikada nije ni dan ili zato što ih se ignorira. Prepoznajmo žene, njihov doprinos, njihove talente, to što su „majke“ u svom velikom broju zadataka. Kolumbiji treba sudjelovanje sviju kako bi se s nadom suočila s budućnošću.

Podsjetio je kako je Crkva, vjerna svom poslanju, posvećena miru, pravdi i dobru sviju te je svjesna kako su načelâ Evanđelja značajna dimenzija društvenog tkiva Kolumbije, stoga i može mnogo doprinijeti rastu zemlje; naročito je sveto poštovanje ljudskoga života, iznad svega najslabijih i najranjivijih, ugaoni kamen u oblikovanju društva koje je slobodno od nasilja. Sveti je Otac naglasio i društvenu važnost obitelji koju je Bog zamislio kao plod bračne ljubavi, a u kojoj učimo živjeti i pripadati jedni drugima usprkos našim razlikama. Papa je prisutne zamolio da slušaju i gledaju u oči siromaha kao i onih koji trpe, da dopuste da ih stalno ispituju njihova lica izmučena bolju. Od njih se učimo istinskim poukama o životu, ljudskosti i dostojanstvu – kazao je papa Franjo.

Papa je istaknuo da je pred Kolumbijcima plemenito poslanje koje je također težak zadatak. Potaknuo ih je stoga riječima njihova domoljuba i nobelovca, Gabriela Garcíje Márqueza: „Ipak, pred ugnjetavanjem, pred pljačkom, pred napuštenošću, naš je odgovor život. Ni poplave, ni kuga, ni glad, ni prirodne katastrofe, pa čak ni beskrajni ratovi, koji traju stoljećima, nisu uspjeli umanjiti postojanost života pred smrću. Ta se prednost života povećava i dobiva ubrzanje.“ Time se omogućuje „nova i pobjednička utopija života, gdje nitko za druge neće moći odlučivati način na koji treba umrijeti, gdje će doista ljubav biti prava ljubav, gdje će sreća biti moguća i gdje će potomstvo, osuđeno na stotinu godina samoće, imati napokon, i to zauvijek, drugu šansu na zemlji“ (govor Gabriela Garcíje Márqueza prilikom primanja Nobelove nagrade za književnost, 1982.).

Želio sam doći ovdje kako bih vam rekao da niste sami, kako vas mnogi od nas prate u činjenju tog koraka; ovaj posjet želi biti poticaj vama, doprinos koji će olakšati put prema pomirenju i miru – kazao je na kraju papa Franjo.

 

Prvo Papino čudo

Važno je istaknuti i kako je kolumbijski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir, Juan Manuel Santos Calderón, u razgovoru za dnevni list „El Tiempo“ rekao da bi bez potpore pape Franje odustao od mirovnih pregovora s marksističkom skupinom Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC).

Sveti je Otac također imao ključnu ulogu i u pregovorima s Nacionalno-oslobodilačkom vojskom (ELN): To što je ta marksistička skupina u utorak, 5. kolovoza, potpisala primirje s Vladom predstavlja važnu vijest na koju se može gledati kao „prvo Papino čudo“. Pohod Svetog Oca je snažno utjecao na to – napomenuo je kolumbijski predsjednik.

 

Radio Vatikan | Bitno.net

Foto: www.papafranciscoencolombia.co

Kategorija: