PAPA DONOSI PORUKU MIRA I JEDINSTVA SJEVERNOJ MAKEDONIJI

Foto: Skopje je okićeno makedonskim i vatikanskim zastavama

Sveto Otac Franjo postao je prvi Papa u povijesti koji je pohodio Sjevernu Makedoniju. Jednodnevni pohod Skopju, 7. svibnja, u zemlji novoga imena usredotočit će se na „jedinstvo u raznolikosti“.

 

To je važan trenutak za malu katoličku zajednicu u zemlji. Crkva u Sjevernoj Makedoniji čini manje od jedan posto stanovništva - što se odražava u odabiru mota za posjetu: Ne boj se, malo stado.

 

Biskup Kiro Stojanov ima jedinstvenu poziciju u Crkvi, vodeći i Skopsku biskupiju latinskog obreda - s nekoliko tisuća sljedbenika - i Makedonsku katoličku eparhiju Blažene Djevice Marije u Strumici-Skoplju, s više od 15 000 vjernika, to jest, apostolskim egzarhom za katolike bizantskog obreda.

Osim Makedonaca, Crkva u zemlji ima i veliki broj vjernika albanskog podrijetla, kao i Hrvata, Poljaka, Bugara i drugih.

Podsjetimo, Rimski je biskup promovirao "odlazak na periferiju" trudeći se pohoditi i zemlje s malim katoličkim zajednicama, uključujući susjednu Albaniju, Tursku i Šri Lanku; i nedavno, Ujedinjene Arapske Emirate te Maroko.

I u Sjevernoj Makedoniji donosi poruku "mira, suživota i pravde".

To je poruka koja će imati poseban odjek u ovomu gradu, koji se nalazi na glavnim križanjima Balkana, između Atene na jugu i Beča na sjeveru; te između Albanije i Jadranskog mora na zapadu i Bugarske i Crnog mora na istoku.

KT

 

Kategorija: