ODRŽANO 70. REDOVITO ZASJEDANJE BK BIH

U Banjoj Luci, 13. i 14. srpnja održano je 70. redovito zasjedanje BK BiH pod predsjedanjem vrhbosanskog nadbiskupa metropolita Vinka kard. Puljića, predsjednika BK BiH. Po završetku zasjedanja upriličena je tiskovna konferencija.

Zasjedanje je okupilo sve članove BK-a BiH osim biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Ratka Perića koji je poslao svog delegata, generalnog vikara biskupije, don Željka Majića, jer se trenutačno nalazi u Rimu. Zasjedanju su također nazočili: apostolski nuncij u BiH, mons. Luigi Pezzuto; delegat Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Nikola Kekić, vladika križevački; predsjednik Međunarodne biskupske konferencije mons. Ladislav Nemet, biskup zrenjaninski te delegat Slovenske biskupske konferencije (SŠK) mons. Anton Jamnik, pomoćni biskup ljubljanski. Oni su nakon pozdrava ukratko prikazali najvažnija događanja i stanje katoličkih zajednica i društva uopće u svojim zemljama. 

Plodovi zajedničkih snaga
Pozdrav i dobrodošlicu svima uputio je biskup domaćin, mons. Franjo Komarica zahvalivši svima koji će moći ostati u Banjoj Luci i 15. srpnja na proslavi patrona Banjolučke biskupije i katedrale, Sv. Bonaventure, crkvenog naučitelja.

Potom je kard. Puljić pozdravio sudionike napominjući da je zasjedanje na određeni način jubilarno jer je 70. redovito od početka zajedničkog rada. Istaknuo je da se neće posebno baviti društveno-političkom stvarnošću, ali jedno tako i kako se ne može ignorirati klimu koja nastaje zlobnom strategijom da se što više oblati Crkvu jer je iz rata izašla dostojanstvena u borbi za pravdu i mir.

U nastavku je mons. Pezzuto, osvrćući se na obilježavanje 20. obljetnice Međureligijskog vijeća BiH, pohvalio izgradnju „mostova“ između vjerskih poglavara te istaknuo potrebu da se i na taj način pomogne pojedincima mijenjati svoje srce i svoju misao snagom vlastite vjere i vjerskih vrjednota i tako pomoći promijeni društva u cjelini.

Osvrnuvši se na susret s članovima Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH, koji je održan 28. travnja u Sarajevu, biskupi su odlučili da i ubuduće na takve godišnje susrete pozivaju sve koji su, prema nedavno odobrenom Statutu, članovi te Konferencije.

Dalje su, razmotrivši Izviješće o službenom pohodu Papinskom hrvatskom zavodu Sv. Jeronima u Rimu u veljači, biskupi izabrali mons. Tomu Vukšića, vojnog ordinarija, na novi mandat u Biskupskoj komisiji HBK i BK BiH za ovaj Zavod.

Također, mons. Marka Semrena, pomoćnog biskupa banjolučkog, izabrali su za svoga delegata na Redovničkom danu koji će se 9. rujna održati u franjevačkom samostanu na Humcu te su odobrili Opći pravilnik Caritasa Bosne i Hercegovine.

Brojna razmatranja
Pošto su razmotrili Pripremni dokument za XV. Opću redovitu skupštinu Biskupske sinode, naslovljen Mladi, vjera i razlučivanje zvanja i nakon što su upoznati s poduzetim koracima Ureda za mlade BK BiH u vezi s tim, biskupi su dali potrebne smjernice predsjedniku Odbora za mlade pri Vijeću za laike BK BiH.

Saslušali su i izvješća svojih delegata: s plenarnog zasjedanja Talijanske biskupske konferencije održane od 22. do 25. svibnja u Rimu; sa Susreta generalnih tajnika europskih biskupskih konferencija održanog od 30. lipnja do 3. srpnja 2017. u Bukureštu; sa Susreta osoba zaduženih za medije i glasnogovornika europskih biskupskih konferencija održanog od 7. do 10. lipnja 2017. u Sofiji te s Međunarodnog foruma mladih održanog od 5. do 9. travnja  u Rimu pod naslovom Od Krakova do Paname – Sinoda u hodu s mladima.

Biskupi su prihvatili Godišnje izvješće Caritasa Bosne i Hercegovine kao i Izvješće Nadzornog vijeća te su upoznati s 18 projekata koje je u 2016. proveo Caritas BiH u koordinaciji s nad/biskupijskim Caritasima ili u suradnji s drugim partnerima.

Na kraju su razmotrili i okružno pismo Zbora za bogoštovlje i sakramentalnu stegu O kruhu i vinu za Euharistiju, od 8. srpnja te podsjetili svećenike da im je obveza nabavljati hostije samo na onim mjestima gdje su sigurni u njihovu kakvoću za slavlje Euharistije – odnosno da je kruh beskvasan i napravljen isključivo od pšenice. Također, misnicima su naglasili obvezu nabavljanja samo provjerenog prirodnog misnog vina napravljeno samo od plodova loze.

Biskupi će, sutra 15. srpnja, na blagdan Sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika banjolučke katedrale i biskupije, slaviti svečanu euharistiju, a svetu misu će predvoditi i propovijedati kard. Puljić.

KT/kta

 

Kategorija: