NCM-OV "OFFLINE" KAMP U RADUNICAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“, u sklopu projekta „Prevencija ovisnosti kod mladih – Klik za zdravlje“, 2. srpnja započeo je s realiziranjem „Offline“ kampa u župi Sv. Ane u Radunicama kod Žepča.

Riječ je o prvom ovogodišnjem kampu NCM-a koji se već petu godinu za redom uspješno održava u cilju prevencije ovisnosti.
Kamp je okupio 51 mladih – učenike 8. i 9. razreda osnovnih škola te učenike od 1. do 4. razreda srednjih škola, iz: Sarajeva, Travnika, Fojnice, Zenice, Orašja, Odžaka i Tuzle. Edukativan i zabavni program kampa provodi 10 vršnjačkih edukatora NCM-a, zajedno s koordinatorom projekta, Josipom Milanovićem te volonterkom iz Italije.
Njegova posebnost svakako je i trening Socijalnih kompetencija kada se s mladima promišlja o načinu kako oblikovati njih same kao osobe te kako razvijati talente i vještine.
NCM-ov kamp ove se godine realizira i uz podršku općine Žepče, kao i uz pomoć i susretljivost vlč. Ilije Orkića, domaćina i župnika u Radunicama.

Prvi dan
U ponedjeljak, prvoga dana po dolasku sudionike je pozdravio vlč. Šimo Maršić, ravnatelj NCM-a poručivši mladima da budu otvoreni i spremni sudjelovati u programu i aktivnostima koji su za njih pripremili vršnjački edukatori i projektni tim, želeći im da na najbolji mogući način iskoriste vrijeme provedeno na kampu.
Nakon pozdravnih riječi ravnatelja, uslijedilo je obraćanje koordinatora Milanovića, koji je mladima poželio dobrodošlicu, predstavio projektni tim, kao i pravila kampa.

U uvodnom dijelu, Antonio Topalović, vršnjački edukator sudionicima je predstavio i edukativno-zabavni program koji su pripremili vršnjački edukatori, nakon čega su sudionici svečano predali svoje mobilne uređaje bez kojih će biti u narednih pet dana uz obećanje da će što više slobodnog vremena provoditi sa svojim vršnjacima.

S obzirom da sudionici dolaze iz različitih mjesta i kako nisu imali priliku ranije se međusobno upoznati, igrica upoznavanja posebno ih je oduševila.
Podijeljeni u male skupine prvoga dana kampa imali su zadatak osmisliti i imena svojih skupina kao i zastave koje su kasnije predstavili jedni drugima.

Posljednja aktivnost prije večernje molitve bila je i radionica Komunikacija i ovisnost gdje su mladi imali priliku razvijati svoje vještine slušanja, ali i raditi na međusobnom povjerenju u različitim poteškoćama s kojima se svakodnevno susreću.

Drugi dan
U utorak, 3. srpnja mladi su dan započeli jutarnjom molitvom i doručkom nakon čega je uslijedila radionica Odrastanje i izazovi mladosti koju je vodio edukator Antonio, a koja je za cilj imala upoznati sudionike s važnošću zdravog odrastanja, te im predstaviti metode i načine motivacije, ali ih upoznati i s izazovima odrastanja.
Nakon radionice i kratke pauze, sudionici su imali priliku upoznati se i s aktivnostima i radom NCM-a Ivan Pavao II. te s projektom Škola volonterizma koji su predstavile Valentina Gluvić, projekt asistentica i Ana Marija Knežević, vršnjačka edukatorica.
Uslijedio je rad u skupinama gdje su mladi imali zadatak po predlošku već postojećih bajki, napisati nove u kojima su glavni junaci bivši ovisnici, te objasniti prevenciju istih. Osim ovog zadataka, također su osmislili plesne pokrete za svoje skupine.

Večernji dio aktivnosti bio je predviđen za plesove i igricu Izazov u kojoj su sudionici za određeni vremenski rok morali timski realizirati nimalo lagane zadatke, što su u konačnici i uspjeli.
Drugi dan kampa završen je rođendanskom zabavom za dvoje sudionika koji su proslavili rođendane te večernjom molitvom.

Treći dan
U srijedu, 4. srpnja, mladi su također dan započeli molitvom i doručkom, a potom je uslijedio i veseli bans za dodatno razbuđivanje.

Sljedeća na rasporedu bila je radionica Rješavanje problema koju je također vodio edukator Antonio, koji je na kreativan i mladima pristupačan način nastojao približiti važne čimbenike u problemskim situacijama.
Ono što se u temu dobro uklopilo, ali ne i u program kampa, bilo je iznenadno nevrijeme tijekom kojega su mladi imali priliku brzog rješavanja problema – pakiranja osobnih stvari i premještanja iz šatora na suho, u čemu su se izvrsno pokazali, oslikavajući zajedništvo i spretnost.
Radionica je nastavljena kroz rad u skupinama te završena evaluacijom.

Uslijedio je zajednički ručak i pauza, te igrica Rally koju je predvodio vršnjački edukator Strahinja Savić, a za večer je planirana projekcija filma Čudo o kojemu će na početku i na kraju govoriti Antonio.

Uskoro i video prilog.

 

Kategorija: