MOLITVENO SJEĆANJE NA POGINULE BRANITELJE

U organizaciji Udruge domovinskog rata HVO-a Grada Zenice i Odbora za obilježavanje značajnih datuma, u petak, 18. kolovoza misom za poginule branitelje i polaganjem vijenaca obilježena je 25. obljetnica stradanja prvog pripadnika HVO-a Zenica Zorka Žepačkića.

Najprije su na mjesnom groblju Sv. Marka u zeničkom naselju Čajdraš pripadnici raznih ratnih udruga, kulturnog i političkog života Grada i Kantona položili vijence na grobove Zorka Žepačkića i vlč. Bože Markotića, vojnog dušobrižnika u proteklom ratu. Opijelo za njih dvojicu, ali i za sve nastradale branitelje izmolio je župnik župe Sv. Josipa Zenica vlč. Vladimir Pranjić.

Nakon toga uslijedila je misa u čajdraškoj župnoj crkvi koju je uz koncelebraciju vlč. Pranjića predslavio vlč. Dražen Kustura. Na početku je okupljene vjernike, njih oko 200, u ulozi svojevrsnog domaćina, budući da novi župnik nije stupio na službu, pozdravio vlč. Vladimir te je ujedno zahvalio vlč. Kusturi na spremnosti da predslavi sv. misu.

U prigodnoj propovijedi vlč. Kustura je govorio o žrtvi kao istinskom pokazatelju darovane ljubavi. „Samo darovana ljubav je prava ljubav. Isključiva ljubav prema sebi dovodi nas do sebičnosti. Naši poginuli branitelji su dajući ono najvrednije što su imali - svoj život posvjedočili ljubav za svoje obitelji, svoj grad i svoju domovinu“, ustvrdio je propovjednik te pozvao nazočne da nauče cijeniti žrtvu koju su podnijeli i ponovno postignu ono jedinstvo koje su imali u teškim vremenima.

„Budimo ponosni na svoje. Nemojmo se olako odricati onoga što smo u ratu sačuvali. Cijenimo onu slobodu koju su generacije prije nas sanjale te Bogu preporučimo u svojim molitvama sve one koji su dali svoj život za domovinu“, zaključio je vlč. Kustura.

Poslije sv. mise uslijedilo je zajedničko druženje u župnom dvorištu uz hranu koju je pripravila vojska.

Vrijedi spomenuti da je prva žrtva zeničkog HVO-a bio bojnik Zorko Žepačkić koji je svoj život dao u obrani grada Jajca 15. kolovoza 1992. Godišnjim okupljanjem i slavljenjem sv. mise njegovi suborci pokušavaju od zaborava sačuvati živo sjećanje na njega, ali i na sve poginule branitelje, a na poseban način na pokojnog čajdraškog župnika vlč. Božu Markotića, koji je bio njihov dušobrižnik sve do smrti 1995.

KT

Kategorija: