MIVA: "Moj dar slavi Boga za sve prijeđene kilometre"

Bliži se misijska akcija MIVA kojoj je glavni cilj nabavka vozila za naše misionare, podsjeća nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela (PMD) u BiH mons. Luka Tunjić u pismu upućenom prijateljima misija u povodu Dana akcije MIVA.

„Akcija se veže uz Sv. Kristofora koji je zaštitnik putnika, vozača i pomoraca, zaštitnik od svih nevolja i boleština, oluja i uragana. Misijska akcija MIVA (Missionary International Vehicular Assosiation) se provodi na najbližu nedjelju do 25. srpnja kada je spomendan sv. Kristofora. Ove godine je to 23. srpnja“, piše mons. Tunjić istočući kako je geslo akcije 'Moj dar slavi Boga za sve prijeđene kilometre'.

U pismu podsjeća kako akciju MIVA prate uobičajeni promidžbeni materijali – plakat, brošura, naljepnica Sv. Kristofora, a mirisni suvenir za auto može se nabaviti u Misijskoj središnjici. Brošura donosi informacije o dosad urađenom u sklopu MIVA-e za dobrobit misionara, a ona može biti korisna mnogima.

Osobito se u tom smislu obratio svećenicima koji će informacije dalje prenositi vjernicima. „Vrijedno je potruditi se i pročitati ga jer nudi i ideje na koji način se može proslaviti ova nedjelja i akcija. Za razliku od Misijske nedjelje i Djela Svetog Djetinjstva-Bogojavljenja, kada se prikuplja samo jedna kolekta na ove nakane, pomoć za akciju MIVA prikuplja se uz redovite kolekte koje imate u župi. Uvjeren sam da će akcija biti plodonosnija, ako nedjelju ranije najavite i objasnite o kakvoj se akciji radi. Znam da imate puno kolekti za različite potrebe svojih biskupija, misija, Caritasa… ali znam i to da naši vjernici nađu načina da budu solidarni i da pomognu. Pogotovo je važno da sve župe sudjeluju. Katehisti ovu akciju mogu provesti sa svojim učenicima tijekom cijele godine prema vlastitoj procjeni. Važnije od samoga iznosa je napraviti dobru pripravu i sudjelovati u akciji“, piše nacionalni ravnatelj PMD-a u BiH.

Naglasio je kako je, osim materijalne pomoći, cilj akcije razvijati solidarnost i socijalnu osjetljivost te produbljivati ljubav prema misijama i jačanje vjere, podsjetivši kako papa Franjo često ponavlja da „misije trebaju biti u srcu kršćanske vjere.“

Mons. Tunjić također ističe velike potrebe misionara za prijevoznim sredstvima jer misije obuhvaćaju golema prostranstva, filijale su raštrkane i jedna od druge udaljene po stotinjak i više kilometara, a putovi su nikakvi. Pomoći im se može izravno preko Misijske središnjice, a nacionalni ravnatelj PMD-a u BiH izražava zahvalnost svima koji sudjeluju u akciji.

„Koristim prigodu zahvaliti svima vama na suradnji, pomoći i razumijevanju te zamoliti da naše povjerenje i ljubav prema misijama svakodnevno rastu. Uzajamna molitva će nam u tome najviše pomoći“, naveo je mons. Tunjić, a više o akciji MIVA možete doznati na mrežnoj stranici Nacionalne uprave PMD-a BiH.

KT

 

Kategorija: