MISIJSKA AKCIJA „MASLINOVA GRANČICA – MOJ DAR ZA MISIJE“

Misijska akcija „Maslinova grančica – moj dar za misije“ Papinskih misijskih djela (PMD) provodi se tijekom korizme na razini cijele Bosne i Hercegovine.

U povodu ove akcije nacionalni ravnatelj PMD-a u Bosni i Hercegovini mons. Luka Tunjić uputio je dopis prijateljima misija, u kojem podsjeća na koristi i plodove ovoga pothvata.

„Ove godine ravnih je 45 godina korizmene misijske akcije Maslinova grančica – moj dar za misije. Rijetko je koje drvo opisano i opjevano kao maslina i njezin dragocjeni proizvod maslinovo ulje. Simbolizira mir, snagu, čistoću, ponos, obilje, providnost… Zanimljivo je da naizgled neugledno i kvrgavo drvo masline može toliko dugo trajati i da daje tako zdrav i cijenjen proizvod. Ni svečani Isusov ulazak u Jeruzalem nije mogao proći bez maslinovih grančica. Ta tradicija traje više od 2 000 godina i rado je prihvaćena diljem svijeta i u našem narodu. Početkom 1970-ih godina vodstvo Nacionalne uprave PMD-a za bivšu državu započelo je vrlo plemenitu korizmenu akciju darivanja maslinovih grančica za misije. Željeli su povezati krajeve uz more, gdje uspijeva maslina, s unutrašnjosti i sjeverom te i na taj način učvršćivati crkveno i narodno zajedništvo“, podsjetio je mons. Tunjić.

Prema njegovim riječima, ovaj pothvat je višestruko vrijedan. „Uz jačanje zajedništva, kao izravni plod ove akcije veže se i prikupljanje novčanih sredstva za misije. Na ovaj način produbljuje se i misijska svijesti kod svih koji su uključeni. Kao pokretači akcije u svojoj župi su župnici. Ali tu su i vlasnici maslenika, rezači, zatim oni koji prikupljaju i transportiraju grančice te oni koji ih u župnim zajednicama oblikuju i nude vjernicima. Na ovaj način potvrđuje se privrženost župnoj zajednici i cijeloj Crkvi ali također uvećava suosjećajnost s braćom i sestrama u misijskim zemljama koji trpe i nemaju doličnih uvjeta za život i odrastanje“, naveo je nacionalni ravnatelj PMD-a BiH.

Puno je onih, podsjetio je, u mladim misijskim Crkvama diljem svijeta, koji trebaju molitvenu i materijalnu blizinu. „Misijska godina i priprava za Izvanredni misijski mjesec listopad 2019. prava je prigoda uključiti se u ovu plemenitu akciju te misijske akcije na koje nas pozivaju papa Franjo i naši biskupi“, smatra mons. Tunjić.

Dodao je kako Banjalučka biskupija naručuje maslinove grančice iz Dubrovačke biskupije dok se hercegovački župnici uglavnom organiziraju sami. „Pozivam ih i na ovaj način da se uključe u ovaj misijski projekt pomoći misijama preko maslinovih grančica. Vrhbosanska nadbiskupija dobiva maslinove grančice iz župa Aladinići i Studenci. Molim župnike da zbog organizacijskih razloga prijave Misijskoj središnjici (tel/fax 033/667889; e-mail: misije.bih@gmail.commissio.bih@bih.net.ba) broj grančica do 5. travnja 2019. Maslinove grančice ćemo vam dostaviti svakako prije Cvjetnice. Očekujući vaše prijave srdačno vas pozdravljam i zahvaljujem na dosadašnjoj suradnji“, poručio je u dopisu nacionalni ravnatelj PMD-a BiH.

KT

 

Kategorija: