MISA ZA DOMOVINU NA BOBOVCU, 24. listopada 2009.

MISA ZA DOMOVINU NA BOBOVCU, 24. listopada 2009. - Misno slavlje predslavio je kardinal Vinko Puljić uz suslavlje vlč. Tome Kneževića

Bobovac

U subotu, 24. listopada na ostacima drevne kraljevske utvrde i grada Bobovca kod Vareša slavljena je svečana Misa za Domovinu koju je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz suslavlje ravnatelja Ureda katoličkog dušobrižništva Ministarstva obrane BiH vlč. Tomu Kneževića i svih vojnih kapelana Oružanih snaga BiH te većeg broja drugih svećenika kojima se pridružila i delegacija Vojnog ordinarijata Republike Hrvatske na čelu s mr. fra Žarkom Relotom i više vojnih kapelana. Bio je ujedno šesti molitveni pohod Bobovcu vjernika-katolika djelatnika Ministarstva obrane BiH, pripadnika Oružanih snaga BiH, policajaca na svim županijskim, entitetskim i državnim razinama te vjernika Vrhbosanske nadbiskupije, a u organizaciji Ureda katoličkog dušobrižništva Ministarstva obrane BiH. Sudjelovao je velik broj vjernika, hrvatskih dužnosnika općinskih, županijskih, entitetskih i državnih razina kao i predstavnika međunarodnih ustanova i vojnih izaslanika veleposlanstava koja djeluju u Bosni i Hercegovini

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je kazao kako su se, prigodom godišnjice smrti bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić, koja je umrla u Rimu 25. listopada 1478., okupili na molitvu za zemlju Bosnu i Hercegovinu. Podsjetio je na život tijek kraljice Katarine istaknuvši da je, udajom za bosanskog kralja Stjepana Tomaša, s njime pomirila svoga oca Herceg-Stjepana i tako postala mirotvorac među hercegovačkim i bosanskim plemstvom. „I danas bi nam trebala jedna plemenita Katarina da uravnoteži odnose među nama i Hrvatima i katolicima na ovim prostorima. Čitajući povijest pitamo se, gdje im je bila pamet pa su radi svoje nesloge izgubili i Hercegovinu i Bosnu pa čak i svoju vlastitu djecu? Ne trebamo se čuditi jer povijest pokazuje kako imamo ponekad sklonost više vjerovati strancu nego samima sebi. Dok molimo za Domovinu, molimo za slogu našeg naroda, za mir u ovoj zemlji, za zajedničko nastojanje oko općeg dobra u ovoj zemlji“, rekao je kardinal Puljić.

Kardinal Puljić je potaknuo vjernike i dalje čuvaju pamćenje na primjer koji je ostavila plemenita žena i kraljica. „Ta vrla kraljica je ostavila divan primjer ljubavi prema svojoj vjeri gradeći crkve, izrađujući ručnim radom vrle predmete za svetu Misu itd. Posebno je učila žene ovog kraja i svih prostora gdje je bila da znaju raditi i od svog rada živjeti. Narod koji ima vrijedne žene, ima uporište za budućnost… Naša zemlja BiH i mi u njoj kao Hrvati i katolici, želimo iz vjere živjeti svjesni da nam vjera ulijeva nadu i snagu. Moleći za Domovinu, želimo da se vrati dostojanstvo vjernika u javnosti, u vojsci, policiji, politici, gospodarstvu... Molimo za međusobnu solidarnost, zauzetost jednih za druge kako bi na taj način doprinijeli napretku ove zemlje i svih ljudi u njoj. Katarinino mirotvorstvo neka vrati duh pomirenja i povjerenja prvo među nama, a onda s drugima i drugačijima s kojima živimo. Pamćenje svoje povijesti ne želimo iskoristiti za huškačku mašineriju mržnje, nego želimo jasno čuvati pamćenje i biti svjesni svojih korijena, i to budućim pokoljenjima namrijeti. Učimo ih našoj povijesti, kulturnoj baštini i velikanima duha i vjere koji su svojom krvlju mučenički sačuvali vjeru koju mi danas živimo i koju trebamo vjerno svjedočiti u svagdašnjici“, poručio je kardinal Puljić. Na kraju Mise svi nazočni su zajedno izmolili molitvu Gospi za Domovinu

U svom obraćanju ravnatelj Knežević je kazao kako, posebno oni koji su u vojnim i policijskim odorama, svjesni svoje osobne i zajedničke odgovornosti za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. „Danas ovdje na Bobovcu molimo za naše pređe, za pokojnu kraljicu Katarinu i njezinu djecu. Danas ovdje na Bobovcu molimo za sve odgovorne u Crkvi i društvu u našoj Domovinu i u svijetu da ih krasi duh zajedništva, dogovaranja, sloge i uzajamnog uvažavanja na dobro svih koji su im povjereni te za dobro cijele nam domovine Bosne i Hercegovine“, kazao je ravnatelj Knežević.

Na kraju Mise uručeni su i prigodni darovi. Predstavnicima Vojnih ordinarijata iz Hrvatske i Kanade uručene su reprodukcije bosanskog srednjovjekovnog kovanog novca te Vojnom izaslaniku Veleposlanstva RH u BiH veliku reprodukciju pečata bosanskog kralja Tvrtka. Spomenuta reprodukcija uručena je i kardinalu Puljiću, a zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić predao mu je sliku s motivom Isusa Krista svjetlosti svijeta i naroda koju je naslikao djelatnik Granične policije BiH iz Doljana Nikica Sabljić.

Uz brojne hodočasnike, na Bobovcu su se okupili vjernici-katolici djelatnici Ministarstva obrane BiH i pripadnici Oružanih snaga BiH, policajci na svim razinama Federacije BiH, djelatnici Granične policije (GP), Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Sudske policije Vrhovnog suda Federacije BiH i Zatvorske policije Federalnog ministarstva pravde, a pridružila im se i povijesna postrojba Hajdučka družina Mijata Tomića iz Tomislavgrada.. Svi su na Bobovac došli pješice od rijeke Bukovice moleći krunicu za svoju Domovinu, za svoje postrojbe i svoje obitelji. Prije i nakon Misnog slavlja svirao je Puhački orkestar Oružanih snaga BiH, a tijekom Mise pjevao je zbor Župe Uzašašća Gospodina iz Novog Travnika pod ravnanjem s. Mirele Iličić.

Nakon Misnog slavlja vojska je sve nazočne ugostila vojničkim grahom pod šatorima uz rijeku Bukovicu podno Bobovca. (kta)

Kategorija: