Križni put zeničkih župa

Šestu godinu zaredom u subotu uoči Cvjetnice organiziran je Križni put zeničkih župa. Ove godine domaćin je bila župa Presvetog Srca Isusova - Čajdraš, točnije zaseok Lađice koji se nalazi u neposrednoj blizini župne crkve.

Na pobožnosti je sudjelovalo 80-ak osoba, od čega je bilo 20-ak mladih.

Vjernici iz svih pet zeničkih župa okupili su se u prijepodnevnim satima u blizini crkve odakle su se zaputili na oko 3 km dug križni put. Pojedine postaje predmolili su zenički župnici, a čitavim putem između postaja okupljeni vjernički puk molio je krunicu. Po dolasku na vrh Lađica kao vrhunac slavljena je sv. misa koju je predslavio vlč. Vlatko Rosić, ravnatelj zeničkog Katoličkog školskog centra Sv. Pavao u koncelebraciji sa šest svećenika među kojima su bili župnik domaćin vlč. Miro Bešlić i žepački dekan fra Zdravko Anđić.

U prigodnoj propovijedi vlč. Rosić se najprije osvrnuo na evanđeoski ulomak toga dana koji govori o Kajfinom proroštvu da je bolje da jedan čovjek umre za narod nego da čitav narod propadne. U tom svjetlu poručio je kako vjernici nikada naglasak ne trebaju stavljati na Veliki petak nego na nedjelju Uskrsnuća. „Veliki petak našeg zeničkog hrvatskog i katoličkog puka koji se ogleda u tome da nas je svake godine sve manje i manje ne treba nas obeshrabriti. Isusov primjer pokazuje da nakon muke Velikog petka dolazi i nedjelja uskrsnuća. Stoga svaku žrtvu treba promatrati upravo u svjetlu Uskrsa“, poručio je ravnatelj Rosić.

Na kraju sv. mise riječi zahvale svima koji su dali doprinos u organizaciji Križnog puta zeničkih župa izrekao je čajdraški župnik vlč. Bešlić. Posebno je istaknuo da ga raduje sudjelovanje mladih na ovoj pobožnosti te da je i to poruka nada u opstanak Hrvata katolika u Gradu čelika.

Vrijedi spomenuti da već šest godina zeničke župe organiziraju na subotu uoči Cvjetnice zajednički križni put, svaki put na teritoriju druge župe. Dosadašnjih godina na ovoj pobožnosti sudjelovalo je između 200 i 300 vjernika, a ove godine zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta taj broj je nešto manji.

Može se kazati kako katolički i hrvatski puk Zenice u proteklih 20-ak godina proživljava svojevrsni križni put. Pokazatelj tomu je i podatak da od prijeratnih više od 20 000 Hrvata katolika danas u Gradu čelika živi njih oko 6 000 i da se broj iz godine u godinu smanjuje. No, unatoč svim nedaćama i dalje postoji nada i povjerenje u Boga da će i u ovom gradu doći bolja vremena kako za katolike tako i za ostale građane.

KT

Kategorija: