KOPTSKI KRŠĆANI MEĐU NOMINIRANIMA ZA NOBELOVU NAGRADU ZA MIR

Među 331 kandidatom za Nobelovu nagradu za mir 2018 su Kopti, kršćanska etno-religijska zajednica iz Egipta. Nominirani su zbog „njihova odbijanja osvete smrtonosnog i trajnog progona“.

Kako donosi Catholic Herald, vijest o nominiranju objavila je, 24. rujna, kršćanska razvojna organizacija Koptska siročad. Izjavili su kako su Kopti nominirani zbog „njihova odbijanja osvete smrtonosnog i trajnog progona kojeg provode vlade i terorističke skupine u Egiptu i drugdje“.

Ove godine, za Nobelovu nagradu za mir, nominirano je 216 pojedinaca i 115 organizacija, a dobitnici nagrade bit će proglašeni 5. listopada.

Procjenjuje se kako Kopti u Egiptu čine 10 % od ukupne populacije, te su suočeni s konstantnim prijetnjama i nasiljem.
U 2015. članovi samoprozvane Islamske države odrubili su glavu 21 Kopta, koji su postali mučenicima Koptske Pravoslavne Crkve. Također, učestala su bombardiranja koptskih crkava u Egiptu. Tako je u prosincu 2017. poginulo deset osoba u terorističkom napadu na koptsku crkvu u blizini Kaira. Uz to, na Cvjetnicu 2017. uslijed bombardiranja crkava preminulo je 49 kršćana, dok je koptski svećenik ubijen nožem u listopadu 2017.
Kršćani Egipta dugo su suočeni s napadima islamističkih ekstremista, naročito otkako je egipatska vojska svrgnula predsjednika Mohammeda Morsia, iz Muslimanskog bratstva, 2013.

KT

 

Kategorija: