KOLIKO BI DJECA TREBALA KORISTITI MOBITELE?

Foto: pixabay.com

Kada kupiti djetetu prvi mobitel, koliko vremena dnevno mogu gledati u ekrane mobilnih i TV uređaja, kakav sadržaj nije preporučljiv najmlađima, samo su neka od pitanja koja muče brojne roditelje u današnjem digitalnom svijetu.

Veliki broj roditelja svjestan je da i sami provode previše vremena uz telefone i na internetu, dijelom zbog posla, dijelom zbog zabave te, ne samo da ne mogu kontrolirati djecu i njihovo korištenje tehnologije, već ne mogu kontrolirati niti sami sebe.

Roditeljima je danas najlakše smiriti dijete s telefonom ili tabletom i često svi kućni problemi, plač i neposluh nestanu čim dijete dobije ekran u ruke i uroni u svijet YouTubea te igrica na mobitelu ili tabletu. No naravno, problem je ponovno uzeti djetetu telefon iz ruke, kao što je problem što s vremenom djeca često postanu nezainteresirana za druge stvari i žele samo mobitele, tablete ili televizore.

Kako piše zimo.dnevnik.hr, to nije dobro za odrastanje djece te je konstantno davanje mobilnih uređaja neodgovorno ponašanje roditelja koji si tako osiguravaju malo mira, tišina i vremena za sebe.

Smjernice koje danas prevladavaju među pedijatrima naglašavaju da djeca do dvije godine uopće ne bi smjela biti uz ekrane. Dakle, roditelji djece do 2 godine ne bi svojim najdražima trebali davati mobitele i tablete, niti je potrebno da vrijeme provode gledajući TV. Takvo ponašanje trebalo bi poduprijeti vlastitim primjerom, odnosno sami roditelji pred djecom ne bi trebali previše vremena provoditi s mobitelom u ruci, što se mnogima danas čini nemogućim.

Što se tiče malo starije djece, od 2 do 7 godine, pedijatri preporučuju maksimalno dva sata dnevno provođenja pred ekranima pri čemu roditelji trebaju voditi računa o tome da djeci daju pristup isključivo visokokvalitetnom sadržaju, prikladnom za dječju dob.

U Hrvatskoj su istraživanja pokazala da djeca provode više od preporučenog vremena pred ekranima (oko 40 dana godišnje), a statistike pokazuju i nedostatak nadzora.

Prekomjerna uporaba ekrana može ostaviti opasne posljedice na djecu, a kao najčešće poteškoće su slabije razvijena motorika, slabiji jezični razvoj, problemi sa spavanjem, promjene u strukturi mozga, slabije razvijena koncentracija...

KT

 

Kategorija: