IZLAGANJE BISKUPA RATKA PERIĆA „BLAŽENI STEPINAC I 'PREKRŠTAVANJE' PRAVOSLAVNIH“

Naziv je stručno-povijesnog izlaganja mons. dr. Ratka Perića, mostarsko-duvanjskog biskupa, koje je predstavio javnosti 2. svibnja u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa "Zmajević" u Zadru u sklopu predstavljanja svoje knjige "Nada koja ne postiđuje".

To je analitičko predavanje sistematični prikaz temeljen na dokumentima, povijesnim činjenicama i istraživačkim rezultatima povjesničara iz dostupnih arhiva. U govoru o blaženom Stepincu, biskup Perić istaknuo je potrebu isticanja tri stavke: dokumentacija, znanje i znanost.

Kad sudjeluje na predstavljanju svoje knjige Nada koja ne postiđuje po gradovima, biskup Perić odabire tematski govoriti o nečemu drugome, o onome što još nije rekao niti zapisao u knjizi. U Zadru je predstavio argumentirani i dokumentirani odgovor na optužbe da je Stepinac prekrštavao pravoslavne, opovrgavajući i pravnu tezu o tzv. zapovjednoj odgovornosti koja bi se eventualno odnosila na Stepinca.

S datumima i citatima iz uvida u povijesne arhive, biskup Perić je precizno predstavio promptne, brze reakcije nadbiskupa Stepinca od 1941. do 1943. g. na zakone i upute koje je izdavala vlast u NDH glede prijelaza na katolicizam. Pojasnio je i što se krije iza teze Srpske pravoslavne Crkve da je pokatoličeno oko 240-250 tisuća ljudi u NDH, a što se plasira u javnost i temeljem lažnog pisma iz 1943. g. koje je navodno Stepinac pisao Papi. Suočen s tom optužbom od strane komunista na sudu, to je pismo blaženik demantirao 1946. g., kao i odvjetnik Politeo, predočivši za to i dokaze na politički montiranom procesu Stepincu, prenosi IKA.

Nadbiskup Stepinac je bez ustručavanja izdao devet dokumenata/okružnica/dogmatskih dopisa koje mu je sugerirao i dr. Stjepan Bakšić, jedan od najvećih hrvatskih teologa, suprotstavljajući se državnim zakonima NDH o vjerskim prijelazima.

„Još je neistražen, jer nije dostupan, određeni broj arhivskih fondova Nezavisne Države Hrvatske koji je prenesen u savezne arhive u Beogradu; npr. Arhiv Ministarstva vanjskih poslova, poslanstava i konzulata NDH (pisma koja su dolazila u NDH u Zagreb i koja su išla iz Zagreba, 12 država je priznalo NDH od 1941.-1943.) koji se nalaze u Arhivu Saveznog sekretarijata za inostrane poslove, dok se fondovi Predsjedništva Vlade NDH, Glavni stan Poglavnika,

Poglavnikov ured te svi vojni fondovi nalaze u Arhivu Vojnopolitičkog instituta u Beogradu. Pet velikih arhiva iz Zagreba plus svi vojni, svi se nalaze u Beogradu“ rekao je dr. Perić, smatrajući „nevjerojatnim“ da se „mozak NDH“ nalazi u beogradskim saveznim i vojnim pretincima.

„U ovih 75 godina, od završetka Drugog svjetskog rata do sada, srpski istraživači mogli su pročitati svako slovo ratne NDH. Nije jasno zašto bi se više pouzdavali u svoju fantaziju nego li u dokumentaciju iz tih arhiva? Zašto ne bi objavili Stepinčeve dokaze o ‘prekrštavanju’ iz tih arhiva nakon sedam desetljeća kada je bio osuđen za te iste maštovite ‘zločine’, nego se utječu izmišljenim inkriminacijama u odnosu općenito na Crkvu u Hrvata, napose na nadbiskupa Stepinca? Nemoguće je da nisu isprevrtali sve te listove i fondove.

Ako nisu ništa objavili, a nisu ništa objavili, znači da nisu našli ništa što bi im potvrđivalo montiranu optužbu o Stepincu kao kriminalcu. Ili zbilja očekuju da će se Papinim policama naći Stepinčeve ‘Ispovijesti’“ upitao je biskup Perić, dodavši kako se u ožujku 2020. g. otvara vatikanski Arhiv iz ratnih godina, 1941., ’42., ’43. „Neće naći ništa što nije već ispitano.

Jer Stepinac nije mogao biti proglašen blaženim, ako se prethodno nije ispitao svaki list u Vatikanu. Najprije u Vatikanu. Onda u zagrebačkom arhivu i dalje“ naglasio je mons. Perić.

U svome izvješću Državnom tajništvu u Vatikanu uoči rata, 24. studenoga 1940. g., nadbiskup Ettore Felici, nuncij u Beogradu, piše kako se računa da je na području Jugoslavije od 1919. g. do te 1940. g., 200 000 katolika, većinom Hrvata, ali i Slovenaca, prešlo na pravoslavlje. „Ne s pravoslavlja na katolicizam, nego obrnuto. To je državni prozelitizam“ istaknuo je dr. Perić.

Citirao je nuncija Felicija koji je Vatikanu napisao da pravoslavni Srbi „vode upornu i loše prikrivenu kampanju prozelitizma koja je do sada (od 1919.), prema vrlo diskretnim statistikama proizvela više od 200 000 žrtava i u svakom pravoslavnom hramu koji se podiže u katoličkim središtima vide miljokaz sustavna napretka“. Te statistike nisu nikad službeno objavljene na državnoj razini, ali jesu više puta navedene u raznoj literaturi“ rekao je dr. Perić.

KT

 

Kategorija: