Intervent biskupa Komarice na plenarnom zasjedanju CCEE u Bratislavi

Na plenarnom zasjedanju Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), koje je održano od 3. do 6. listopada 2013. u Bratislavi, biskup banjolučki i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. dr. Franjo Komarica pred okupljenim predsjednicima biskupskih konferencija iz europskih zemalja iznio je intervent, koji prenosimo u cijelosti:

Eminencije, Ekscelencije,
draga subraćo u biskupskoj službi,

1. Najprije od srca zahvaljujem i ovoga puta Vašoj Eminenciji kardinalu Peteru Erdőu, predsjedniku CCEE-a, da ste od mene zatražili, na posljednjoj plenarnoj sjednici u St. Gallenu godine 2012 da kažem nekoliko riječi o izvanredno nesigurnoj i teškoj situaciji u kojoj se nalaze katolici u mojoj domovini Bosni i Hercegovini.

2. Još više zahvaljujem svima Vama, tj. Plenumu, da je također u zaključnoj poruci zasjedanja bila naglašena opravdana zabrinutost CCEE-a nad budućnošću bosansko-hercegovačkih katolika te je posebno istaknuta solidarna pozornost za budući razvoj situacije.

3. Sada, godinu dana kasnije, moram, nažalost, pred ovim Plenumom ponoviti, da se položaj katoličkog stanovništva u cijeloj zemlji - koja je Daytonskim mirovinskim ugovorom do danas podijeljena na dva neprirodna dijela - entiteta - nije poboljšao, poglavito u pogledu povratka prognanih katolika, koji se još uvijek - u velikom broju žele vratiti, ali nemaju za to potporu političara i službenih predstavnika države. Oni se stoga uvijek iznova obraćaju inače siromašnim svećenicima i biskupima.

4. U našoj zemlji još uvijek vlada pravo jačega, a ne pravo ravnopravnosti među pripadnicima konstitutivnih naroda. Međunarodna zajednica, koja je snažno prisutna, održava u zemlji kontrolirani kaos. To je izdaja europskih vrijednosti i principa, nepoštivanje međunarodnih dogovora i sramota za političare - kako domaće tako i međunarodne. Pribojavamo se, da će za katoličko stanovništvo doći još teža vremena nakon popisa stanovništva, koji se - nakon 22 godine - provodi upravo ovih dana.

5. Mi smo izuzetno zahvalni svojim dragocjenim dobročiniteljima za veliku humanitarnu pomoć koju su nam pružili za vrijeme rata i u poraću. Ono što mi trebamo, a nažalost nikako ne dobivamo, jest pravo na temeljna ljudska prava, što mi u svojoj zemlji i drugdje rado želimo dati i omogućiti drugima ljudima. Kao kršćani svi moramo pokazati svoje lice te zajednički glasnije i odlučnije podići svoj glas u obranu i promicanje ljudskog dostojanstva i temeljnih ljudskih prava, poglavito kad se ona brutalno ne poštuju.

6. I ovoga Vas puta najiskrenije molim - ne zaboravite nas! Dajte nam i nadalje - barem svoju moralnu solidarnost, kako bismo u svojoj zemlji mogli u narednom vremenu pokazati drugim sugrađanima pravo lice Katoličke Crkve. Hvala Vam.

Bratislava, 5. listopada 2013.

 

Kategorija: