Čestitka don Danku Litriću za blagoslov crkve

Među brojnim projektima koje su u Ruandi pokrenuli misionari Crkve u Hrvata jest i izgradnja crkve posvećene Mariji Pomoćnici u Kigaliju.

U povodu blagoslova nove crkve, koji je predviđen na blagdan Sv. Ivana Bosca (31. siječnja 2018.), nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela (PMD) u Bosni i Hercegovini mons. Luka Tunjić uputio je čestitku za blagoslov crkve Marije Pomoćnice don Danku Litriću koji vodi graditeljski projekt. Čestitku prenosimo u cjelosti  

Poštovani don Danko,

u prvom redu izražavam svoju radost kao i radost svih onih koji su, na bilo koji način, pomogli da ova lijepa crkva Marije Pomoćnice već dođe u završnu fazu i da je spremna za blagoslov. Ovom brzom gradnjom Marija Pomoćnica nam je pokazala da je s nama, a pogotovo s vama, koji ste njenom Sinu sagradili Dom u kojem će ona sve majčinski zagovarati i otvarati širom vrata i prozore milosti koja će se, s tog lijepog i ponosnog brežuljka, izlijevati na glavni grad Kigali, te na cijelu lijepu i dragu zemlju Ruandu.

Žao mi je što neću biti sudionik kod blagoslova Crkve na koju smo svi ponosni i u koju smo ugradili, kroz molitvu i materijalnu pomoć, i dio svoje vjere. Uvjeren sam da će upravo ugrađena naša duhovnost spajati Tvoje učenike i vjernike i naš hrvatski narod. Ta uzajamnost je specifikum katoličke vjere utemeljene na Kristu Gospodinu koji je glava, a svi mi udovi njegovog mističnog tijela po cijelom svijetu. Njegov Duh sve spaja, sve prožima i čini da budemo jedno i zajedno. Marija Pomoćnica je bila osjenjena tim Duhom, nosila ga i nama podarila. Zbog toga nema mjesta neizvjesnosti, nesigurnosti i sumnji jer je sve pod okriljem nje, naše Majke, Marije Pomoćnice.

Ti si joj poštovani don Danko, u ovoj gradnji bio najvjerniji sluga, sin, brat... Uvjeren sam da bez tvoje ustrajnosti, pouzdanja, iskustva...jednom riječju vjere, ovog velebnog zdanja ne bi bilo. Cijela materijalna pomoć, sav novac tvoje provincije, salezijanske subraće i svih donatora bio bi i ostao bezlična masa. Toj bezličnoj masi ti si bio tvorac koji je bezličnosti novca dao srce i dušu koja ima svoje ime, a ono je: Crkva Marije Pomoćnice. Na tome ti najiskrenije, u ime Nacionalne uprave PMD BiH, čestitam i želim da blagoslov predviđen na blagdan Sv. Ivana Bosca, (31. 1. 2018.) utemeljitelja tvoga reda prođe u svečanom i svečarskom duhu kako i dolikuje jednoj ovakvoj građevini i događaju.

Uz čestitke upućujem i srdačne pozdrave svim sudionicima blagoslova Crkve i ispriku da zbog Godišnje skupštine PMD-a BiH, koja je zakazana još prošle godine, ne mogu doći na blagoslov i na taj način podijeliti s vama istinsku radost.

S vama u duhu i molitvi,
mons. Luka Tunjić
nacionalni ravnatelj PMD BiH

 

Kategorija: