BLAGOSLOV POLJA NA GROBLJU KRIŽ

Tradicionalni proljetni blagoslov polja na groblju Sv. Marka-Križ u župi Sv. Josipa u Zenici bio je 25. travnja, nakon čega je slavljena sveta misa. Obred blagoslova imao je župnik vlč. Vladimir Pranjić, dok je euharistiju predslavio vlč. Dražen Kustura.

Više od 150 župljana i ove godine okupilo se na zeničkom groblju Križ kako bi sudjelovalo na proljetnom blagoslovu polja kojega je imao župnik Pranjić. Nakon pobožnosti slavljena je sv. misa koju je predslavio domaći sin vlč. Kustura.

U prigodnoj propovijedi osvrćući se na evanđelje ustvrdio je kako je jedna o prvih Isusovih poruka nakon uskrsnuća bila poruka mira. „Danas mnogi govore o miru, a svjesni smo da živimo u itekako nemirnom svijetu. Istinski mir, šalom, onaj koji dolazi od Boga moguće je ostvariti samo ako smo otvoreni njegovom blagoslova. Istinskog mira nema bez blagoslova“, kazao je vlč. Kustura te zaključio: „Da bismo istinski osjetili Božji blagoslov u svome životu potrebna je snažna vjera i otvorenost Božjemu vodstvu. Tek kada mir zavlada nama, našim obiteljima i župnom zajednicom, možemo očekivati da će vladati u našemu društvu.“

Nakon sv. mise, prema starom običaju, mnogi koji su taj dan došli na groblje svratili su kod svoje rodbine i prijatelja kako bi radost Uskrsa podijelili u međusobnom zajedništvu.

Inače, na teritoriju župe Sv. Josipa u Zenici aktivna su četiri mjesna (Križ, Gradac, Ravne Njive i Drivuša) i jedno gradsko groblje (Prašnice) na kojima se, osim ukopa, redovito slave proljetne i jesenske sv. mise.

KT

Kategorija: