BISKUP SUDAR: "POTREBNO JE DEMINIRATI DUŠE, MENTALITET OSOBA"

Pred 10. godišnjicu proglašenja neovisnosti Kosova, 17. veljače, Caritas Italiana objavio je dossier "Minirana budućnost" o minama na području Bosne i Hercegovine i Kosova. Svoj osvrt dao je i mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski.

U tom dokumentu doneseni su podaci o stanju na terenu, ali i svjedočanstvo osoba nastradalih u minskim poljima. Cilj dokumenta je pomoć stradalim osobama, nastavak programa deminiranja, te upozorenje društva o nemoralnim upotrebama tih pogubnih sredstava uništavanja. Svoj osvrt dao je i mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski, kojeg prenosimo u cijelosti:

"Ne smatram se stručnjakom za ovu tematiku, ali svjestan sam da živim na teritoriju koji je najviše miniran na svijetu. Ovdje je bio potpuni sukob: uključivao je tri etničke skupine koje su se međusobno borile. Svaka od njih htjela je osujetiti napredak druge, zato je i postavljeno toliko mina. Moram reći i to da, ukoliko mine predstavljaju fizički problem, ono što je po mojem mišljenju zastrašujuće jest, ustvari, samo društvo koje je minirano. Minirano je averzijom za ispravljanjem zla koje je učinio rat. Moralno smo minirani, ne toleriramo život drugoga. Trebat će sigurno više vremena, u prenesenom smislu, za deminiranje našega društva, nego li za to da se fizički uklone eksplozivne naprave, fizička sredstva koja razdvajaju narod, suprotstavljajući se kontaktu s drugim.

Stoga je paradoksalno i tragično da jedna zemlja u kojoj se stoljećima, unatoč različitim okolnostima i povijesnim čimbenicima, vidio miroljubivi suživot različitih naroda i religija, sada nalazi u takvoj društvenoj podijeljenosti. Moramo se potruditi kako bismo deminirali duše, mentalitet osoba. Tijekom rata otvorili smo mješovite škole, suprotstavljajući se prevladavajućoj ideologiji koja je podjelu vidjela kao jedini put za postizanje mira.

Bosna i Hercegovina je danas zemlja koja izumire, ali je važna zemlja, ne zbog njene veličine, nego zbog paradigme koju predstavlja. Ukoliko ovdje napravimo propust i ne uspijemo u pomirenju ova zemlja umire, a to znači da ni Europa, ni cijeli svijet ne razumije da je suživot jedino rješenje za mir. Ako ovdje, gdje smo mirno suživjeli stoljećima, nije moguće naše pomirenje, kako se onda ono može ostvariti u drugim dijelovima svijeta?

Stoga je potrebno deminirati u oba smisla, i doslovno i u prenesenom smislu, činiti odvažne korake, pa i u onim mjestima gdje nam ne iskazuju dobrodošlicu, odlazeći na ona mjesta gdje su živjeli naši roditelji, naši djedovi i bake bez potrebe za iseljavanjem kako bi preživjeli. Deminiranje je važno i zbog snažne poruke onima koji su postavljali mine: Niste uspjeli! Niste nas uspjeli podijeliti. Ako su nas razdvojili u geografskom i političkom, nisu to uspjeli u mentalnom i moralnom smislu."

KT

Kategorija: