ŽIV I ZDRAV BIO!

Piše: Josip Vajdner

U Bosni i Hercegovini postoji pozdrav koji se često koristi i u obliku zahvale: „Nek' si živ i zdrav!“ Zapravo je riječ o proširenom „Zdravo“ kojega se danas prepoznaje kao dio komunističkoga vremena, jer starijima još uvijek odzvanja ono: „Zdravo, drugovi!“. Stoga ovaj pozdrav katolici u načelu izbjegavaju premda njime započinju svoju najdražu molitvu Gospi: Zdravomariju. Odatle je, dakle, prihvatljiviji ovaj: „Nek' si živ i zdrav!“ i njegove varijacije kao što su: „Živ i zdrav bio!“. Raščlanjujući ovo nalazimo želju da čovjek, osim što je fizički živ, bude i zdrav. To je, jasno, nastalo na temelju iskustva koje kaže kako postoje ljudi koji su živi, ali su u većoj ili manjoj mjeri obilježeni nekom bolešću. Stoga se sve više uobičajena zdravica uz piće – „Živjeli“, korigira pa se kaže: „U zdravlje“, jer narod veli: „Živjeti se može i na aparatima“. Slijedom toga nalazimo logičnim upitati nije li besmisleno nekomu zaželjeti da bude i „živ“ i „zdrav“, odnosno zar netko može biti zdrav, a da nije živ? Ipak, sagledamo li podrobnije vidjet ćemo da nas iskustvo još od najranije dobi poučava i o tomu, a svoj posebni „argument“ daju događaji koje označavamo „tragičnim“.

"Biti životni“ znači razumijevati da je čovjek stvoren za život vječni. Sve ovozemaljsko čime se služi i čemu služi, treba mu pomagati na putu ka vječnosti.

Zavirujući u djetinjstvo prisjetit ćemo se da se, za razliku od tihe i mirne djece, „živima“ nazivaju oni mališani koji su, u motoričkom pogledu, dosta aktivni. To ne znači da se ove prve naziva „mrtvima“, nego se time jednostavno opisuje hiperaktivnost ovih drugih. Njih je često moguće vidjeti kako razdragano trčkaraju po kući, šoping centru ili pak crkvi, želeći zaviriti u svaki kutak i dotaknuti svaku, na tom mjestu, postojeću stvar. To ne znači istodobno kako su ta djeca zločesta nego jednostavno, kako narod u BiH kaže; „živa“. Postmoderna će znanost reći kako oni imaju „poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću“, poznat pod skraćenicom: ADHD (engl. Attention Deficit and Hyperactivity Disorder). I premda se znanstvenim rječnikom objašnjava kako to nije ništa nenormalno, ipak ih se nastoji „izliječiti“. U tu svrhu izumljeni su i lijekovi tj. pilule kojima žele kljukati ovakvu djecu… Međutim, stariji bi svojedobno znali jednostavno slikovito reći: „Prikuj se za zemlju!“ i pokazati šibu te bi problem bio riješen. Jer takva djeca su zbilja samo „živa“ – odnosno puna života, a ne bolesna.

Na drugoj strani, i više je nego očito kako postoje oni koje društvo, prema svim parametrima, definira zdravima, ali se dogodi da oni svojim postupcima to opovrgnu. U tom smislu što reći za čovjeka koji je materijalno situiran, koji je vrlo rijetko posjećivao liječnika zbog fizičkih ili psihičkih poteškoća, a koji je odlučio izvršiti samoubojstvo ili počiniti masovno ubojstvo? U čemu je njegov problem? Takav je bio tjelesno živ, ali nedvojbeno nije imao života u sebi. Drugim riječima, nije vidio ili pronašao smisao postojanja. Stoga mu život sam po sebi i nije predstavljao vrijednost. I bez obzira što je, recimo, naizvan slovio za zdravoga i finoga čovjeka, zapravo je bio beživotan. U rubnim slučajevima, na kraju se pokaže kako za takvoga ne postoje granice koje se ne smiju prijeći. Zapravo, ne postoji ništa sveto.

Odgovor, ili bolje rečeno, lijek za to čovjekovo mrtvilo ponudio je Isus Krist dok je svojim suvremenicima, koji su nahranjeni čudesno umnoženim kruhom, hrlili za njim, objašnjavao: „Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi!“ (Iv 6,53). Stoga „biti životni“ znači razumijevati da je čovjek stvoren za život vječni. Sve ovozemaljsko čime se služi i čemu služi, treba mu pomagati na putu ka vječnosti. To je nedvosmisleno rekao i Isus istaknuvši: „Radite, ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni: nju će vam dati Sin Čovječji jer njega Otac - Bog – opečati“ (Iv 6,27). Oni koji su zaposleni na tom poslu jesu „živi“ i onda kada ih tjelesne snage katkada izdaju. Stoga je uistinu najbolja želja i pozdrav čovjeku: „Živ i zdrav bio!“    

Kategorija: