Je li ispravno nazivati svetom knjigom i Bibliju Staroga zavjeta gdje sve vrvi od zločina i preljuba?

PITALI STE: Je li ispravno nazivati svetom knjigom i Bibliju Staroga zavjeta gdje sve vrvi od zločina i preljuba?


Je li ispravno nazivati svetom knjigom i Bibliju Staroga zavjeta gdje sve vrvi od zločina, preljuba, prijevare od Kajina do Ivana Krstitelja?

E.

 

To biste trebali pitati Isusa Krista kojega, koliko razabiremo, priznajete svojim Bogom i Spasiteljem. On je, naime, sasvim jasno priznavao cijelu starozavjetnu Bibliju svetom knjigom i na nju se pozivao. Budući da je svjesno došao preuzeti odgovornost za grijehe cijeloga svijeta, svih ljudi u svako doba i na svakom mjestu, nije mu moglo smetati što su ljudski grijesi zabilježeni i u toj svetoj knjizi.

U njoj je doista, takvoj kakva jest, odražena sva zloćom zaražena povijest čovječanstva, sve zabune i zablude mnogih pripadnika, čak i predvodnika Božjega naroda na dugom povijesnom hodu od primitivnih mnogobožaca do prosvijetljenih vjernika jedinoga Boga.

Dopustite nam reći kako dobivamo dojam da se možda iza vašeg gorkog pitanja kriju makar prigušeni antisemitski stavovi, što bi bilo nadasve opasno, pogubno i neprilično onome koji Isusa Krista, čovjeka židovskoga podrijetla, prihvaća kao svoga Spasitelja. Već je papa Pio XI. isticao da smo svi mi kršćani u određenom smislu djeca Abrahamova i duhovno Semiti. Upravo molitveno čitanje i vjerničko prihvaćanje Staroga zavjeta kao svete knjige najbolji je ustuk takvoj antisemitskoj napasti, ako je slučajno ima u vama ili u bilo kome od nas.

Kategorija: