Kako je moguće Svetu Obitelj stavljati za uzor suvremenim obiteljima?

PITALI STE: Kako je moguće Svetu Obitelj stavljati za uzor suvremenim obiteljima?

pitalisteKako je moguće Svetu Obitelj stavljati za uzor suvremenim kršćanskim obiteljima? Josip i Marija nisu živjeli bračnim životom, Isus je samo pred zakonom a ne stvarno biološki bio Josipov sin, obitelj je napokon imala samo jedno dijete. Što bi bilo od brakova i, ako baš hoćete, od demografske budućnosti našega naroda kad bi se sve veći broj naših obitelji ugledao u tu Svetu Obitelj?

Oto K.

Brak Marije i Josipa bio je pred zakonom valjano sklopljen, a po njihovu čvrstom dogovoru neizvršen. Kao zakonski sin Josipov, Isus se ubrojio u Davidovo potomstvo, što je zbog Božjega obećanja Davidu i očekivanja izraelskoga naroda bilo vrlo važno. Marija je bila Isusu prava majka, a Josipu vjerna i pouzdana životna družica. Razumije se da redovite obitelji nisu pozvane u svemu nasljedovati tu sasvim izvanrednu obitelj.

Ipak, i muževi i žene i djeca u redovitim obiteljima imaju se u čemu ugledati u Isusa, Mariju i Josipa. Tu je ljubav važnija od požude, vjernost bezuvjetna kao i žrtvovanje za potomstvo. Dijete nije roditeljsko vlasništvo nego njihov dar samom djetetu, Bogu i narodu, što je primjerice naznačeno prikazanjem u Hramu. Zgoda s dvanaestogodišnjim Isusom upozorava da dijete treba krenuti svojim putem u život, makar ga roditelji ne mogli u svemu shvatiti. I tako redom. Sva ta svojstva i kreposti i te kako su vrijedna i primjenjiva na sve obitelji.

Kad je o vjerničkim obiteljima riječ, nadasve je važno da cijeli obiteljski život bude nadahnut i prožet Božjom ljubavlju, da članovi jedni u drugima prepoznaju nazočnoga Krista, da zajednički mole i zajednički sudjeluju u bogoslužju. Onda se roditelji neće bojati većeg broja djece, bit će ponosni suradnici Stvoriteljevi o dovođenju na svijet novih naraštaja.