Ne iskazuje li se pozdravom »Bog« nedostatak poštovanja prema Bogu?

PITALI STE: Ne iskazuje li se pozdravom »Bog« nedostatak poštovanja prema Bogu?


Koliko je meni poznato, a smatram da sam dovoljno upućen, kršćanski pozdrav se izgovara: »Hvaljen Isus i Marija« ili »Hvaljen Isus«. U pojedinim se krajevima pozdravlja: »Hvaljen Bog«. Međutim na ulici, u javnim ustanovama, u međusobnim komunikacijama vrlo često možemo čuti pozdrave poput: »Bog« ili »bok«, »pok« i s većih udaljenosti »Booog«.

Koliko je takav pozdrav stvarno iskazivanje poštovanja prema Bogu; koliko osobe koje se na taj način pozdravljaju stvarno misle u tom trenutku na Boga? Jer, druga Božja zapovijed kaže: »Ne izusti imena Gospodina Boga svoga uzalud.« Kršenje zapovijedi znači grijeh. Mislim da se Božje ime govori u hvalu i slavu Bogu, uz duboko i iskreno poštovanje, a ne na ovakav iskrivljeni pozdravni način.

Netko se opravdava ističući da je to skraćenica od »hvaljen Bog«. Smatram da kod Gospodina Boga i njegovog imena, koje treba da se izgovara vrlo odmjereno uz duboko poštovanje, ne smije biti nikakvih skraćivanja, jer je to u najmanju ruku ružno i u konačnom predstavlja grijeh. Zašto to Crkva tolerira?

S druge strane imamo pozdrav »zdravo« koji i u današnje vrijeme para uši i smatra se komunističkim i partizanskim pozdravom, a istodobno imamo jednu od najljepših molitava koja počinje: »Zdravo Marijo...« Kako bismo se trebali pozdravljati i tolerira li Crkva gore navedenu vrstu pozdrava? Zašto se Crkva javno ne očituje o svemu ovome, jer je očito da se radi o velikim kontradiktornostima?

Smatramo da bi se ljudi uvijek, bez obzira na mjesto na kojem se nalaze, međusobno morali pozdravljati pristojno i uljuđeno. Naše ophođenje s drugima nije samo stvar vjere, grijeha ili kršenja neke od Božjih zapovijedi, već je stvar i dobroga odgoja i kulture, a ponajviše bi trebalo biti izraz poštivanja osobe koju pozdravljamo.

Na nekim mjestima doista može izgledati neumjesnim pozdrav »Bog« ili »bok«, no izgovaranje imena Božjega ne može se odmah smatrati i grijehom. U takvom izgovaranju imena Božjega, možda je više riječ o nepotrebnoj površnosti, ali teško da se može govoriti o svjesnoj zloupotrebi ili skvrnjenju imena Božjega.

Kao vjernik vjerojatno jednako dobro znate da Crkva grijehom smatra prekršaj protiv razuma, istine i ispravne savjesti učinjene k tome s lošom nakanom. On je prijestup istinske ljubavi prema Bogu i bližnjemu, zbog izopačene privrženosti nekim dobrima. Grijeh je, jednako tako, »riječ, čin ili želja protiv vječnoga zakona«, te je uvreda Bogu i podiže se protiv Boga neposlušnošću koja je suprotna Kristovoj poslušnosti. To znači da grešnik, namjerno i hoteći, bira nešto što se protivi božanskom zakonu i čovjekovoj konačnoj svrsi, a to doista u površnim pozdravima kojima navodite objektivno nije slučaj.

No, ako netko već želi biti uljudan i pristojan pa se koristiti imenom Božjim za pozdrav, onda mu doista preporučujemo cjeloviti pozdrav: »Hvaljen Isus i Marija«, koji će u sebi uključivati i poštivanje imena Božjega i poštivanje osobe kojoj je taj pozdrav upućen.