Tko su Malteški vitezovi?

PITALI STE: Tko su Malteški vitezovi?


Jesu li malteški vitezovi katolički redovnici i odakle potječu?

Čitatelj

 

Malteški red – ili punim imenom Suvereni malteški viteški red hospitalaca sv. Ivana Jeruzalemskoga, generalat Rodski, generalat Malteški – vrhovni je vojni red što ga je osnovao učitelj Gerard (umro je 1120.) u prihvatilištu u Jeruzalemu kao redovničku zajednicu koja se brine za bolesne i slijedi pravilo sv. Augustina.

Red je dobio papinsko odobrenje 1113, a ubrzo se uključio u vojne aktivnosti, jer je pomagao braniti kršćanske hodočasnike u Svetu Zemlju protiv islamskih napada.

Kako ističu Opći religijski leksikon i Suvremena katolička enciklopedija, red je brzo rastao, dobivao zemlju i poprimao viteško obilježje postavljajući vitezove i naoružane narednike u svojoj organizaciji. No, valja znati da su svi članovi reda bili redovnici, i da su polagali tri tradicionalna redovnička zavjeta: siromaštvo, poslušnost, čistoću.

Nakon križarskih ratova, red je dobio u posjed otok Rodos, gdje je osnovao neovisnu državu, a kasnije su ga morali napustiti, ali su dobili Maltu. Nakon niza spletaka kojima im se oduzimala moć, vitezovi su 1834. uspostavili svoj stožer u Rimu.

Danas su članovi reda podijeljeni u tri staleža uključujući redovnike, laike plemiće i neplemiće. Prisutni su u više od stotinu zemalja i uključeni u humanitarnu pomoć, a osobito skrbe za bolesne. Neke države – među njima je i Sveta Stolica – priznaju malteške vitezove kao suverenu političku cjelinu. Danas Malteški vitezovi imaju diplomatske odnose sa 75 država, te su trajni promatrač pri Ujedinjenim narodima.

Malteška pomoć po kojoj su »maltežani« poznati po cijelome svijetu karitativna je udruga koja je utemeljena 1953. od ogranka Malteškog reda i katoličkoga Caritasa.