KATEKUMENI

Svake godine koncem ljeta pozovemo odrasle koji nisu primili sakramente inicijacije -  krštenja, potvrde i euharistije da nam se prijave u župni ured. Takve početkom rujna počinjemo pripravljati za sakramente. Na Vazmenom bdjenju, na Veliku subotu im obično nadbiskup podijeli sakramente.

Put vjere prema modelu katekumenata

Katekumenat je u svojoj povijesti bio izvorni i istinski put koji je vodio nekrštene odrasle osobe do vjere u Isusa Krista, do kršćanstva. Govoreći danas o katekumenatu, dokumenti Crkve nas podsjećaju da se on "ne sastoji samo od pukog izlaganja dogmi i zapovijedi, nego je razdoblje inicijacije i dovoljno duga priprava za sav kršćanski život kojim se učenici združuju sa svojim Učiteljem Kristom". Iako pred očima najprije imamo djecu, mlade i odrasle vjernike, ipak katekumenat valja, u njegovoj strukturi, razumjeti kao inspiraciju sveukupnoga katehetskog djelovanja. Stoga je potrebno voditi brigu o sustavu strukturirane župne kateheze koja će, prema modelu katekumenata, biti vjeran pratilac svakog čovjeka na njegovu osobnom putu u vjeri kroz čitav život.

Opće odredbe o katekumenatu

Voditelj katekumenata u župnoj zajednici je u načelu župnik ili župni vikar. U katehezi katekumena mogu mu pomoći vjeroučitelji koji imaju biskupov mandat za poučavanje vjeronauka, a u praćenju katekumena na putu osobnog obraćenja i ulaženja u iskustvo kršćanske molitve i života katekumenima osobnim svjedočanstvom i potporom pomoć pružaju i drugi članovi zajednice, osobito njihovi kumovi i župni suradnici.

Katekumenat je izvrstan pokazatelj životnosti kršćanske zajednice, a ne nužno zlo koje bi se smjelo ili trebalo ubrzano provesti ili zaobići. U Vrhbosanskoj nadbiskupiji katekumenat posvuda traje najmanje godinu dana. Razdoblje katekumenata, tj. sustavne kateheze i vježbanja u kršćanskom životu, neka traje do početka korizme u sljedećoj liturgijskoj godini, a po potrebi i duže.

U našoj župi kateheze za katakumene vodi s. Gabrijela Hrgić. Susreti su prema dogovoru s sestrom. Svi zainteresirani mogu se javiti u župni ured ili na tel. 
032/462-106.

Kategorija: