NACIONALNI RAVNATELJ PMD BIH MONS. LUKA TUNJIĆ POSJETIO MISIONARA DON VELIMIRA TOMIĆA

U srijedu, 23. kolovoza 2017. nacionalni ravnatelj PMD BiH mons. Luka Tunjić pohodio je don Velimira Tomića, misionara u Tanzaniji, koji trenutno boravi u svom rodnom mjestu u Gabela Polju na kratkom godišnjem odmoru, iako je zapravo njegov dolazak u BiH, Hrvatsku i Njemačku ispunjen planovima i obvezama.

Susret i pozdravi bili su neobično srdačni jer se nisu vidjeli od 1987. godine. Slijedilo je nezaobilazno prisjećanje na osamdesete godine i bogoslovske dane u Sarajevu a onda razgovor o sadašnjoj zbilji i zemlji, kojoj je Kilimandžaro orijentir, a čiji vrhunci upućuju na nebo, Tanzaniji u kojoj je don Velimir misionar nepunih 30 godina. Ova zemlja broji oko 45 milijuna stanovnika od kojih je blizu 30% katolika raspoređenih u 36 biskupija s tendencijom rasta. U sadašnjoj don Velimirovoj misiji Kisongo u nadbiskupiji Arusha živi 35 tisuća stanovnika od kojih je tisuću i pol katolika. S don Velimirom u misiji djeluje i don Bernard Marijanović iz župe Aladinići (BIH) Kisongo je nova misijska postaja koja je imala malu crkvicu, pa su don Velimir i don Bernard odlučili sagraditi veću župnu crkvu. Sva dokumentacija je gotova, inicijalna sredstva za gradnju crkve su prikupljena i na Uzvišenje Svetog Križa ove godine, kome je crkva i posvećena, bit će blagoslov kamena temeljca.

U 2016. i 2017. godini vjernici iz cijele BiH skupili su za misiju Kisongo i gradnju crkve 26.500,00 eura. Don Velimir je uvjeren da će gradnjom nove i veće crkve porasti i broj vjernika jer se i zadnjih godina broj vjernika povećavao. Obećao je redovito obavještavati čitatelje Radosne vijesti o tijeku gradnje crkve a mons. Tunjić je obećao pratiti gradnju i slati prikupljenu pomoć. Misija Kisongo već ima prijatelje koji ju redovito potpomažu. Obojica su izrazili nadu da će gradnja crkve i porast broja vjernika biti dovoljni motivi da prijatelji misija u BiH i Hrvatskoj učine dodatne napore da se gradnja crkve uspješno i brzo završi. Tijekom susreta izraženo je mišljenje da da gradnja crkve ne bi trebala biti razlogom zanemarivanja drugih potrebe ove misije zaborave, te da je puno onih koji tamo žive a kojima je potrebna pomoć. Don Velimir i don Bernard uprisutnjuju sve dobročinitelje ove Misije, a oči svih u potrebi uprte su upravo u njih dvojicu koji, kako je istaknuto, mogu izvršiti svoje poslanje ako ih mi podržimo svojom molitvom i odricanjem, u korist onih koji su u potrebi i koji se vesele novoj crkvi.

Sljedeće godine don Velimir slavi ravno 30 godina misijskog djelovanja u Tanzaniji. Obećao je doći malo duže i posjetiti prijatelje i dobročinitelje diljem lijepih naših BiH i Hrvatske. Misijska središnjica u Sarajevu i misijski ured u Zagrebu izrazili su radost i spremnost da ga dočekaju i proslave njego misijski jubilej. "Najiskrenije mu zahvaljujemo što je svojim darom-suvenirom muškarca i ženske, pripadnika plemena Masai, obogatio našu misijsku zbirku", ističe mons. Tunjić. (kta/missio.ba)