PAPA NA OPĆOJ AUDIJENCIJI O SVOM POHODU KOLUMBIJI

Blagosloviti mirovna nastojanja kolumbijskog naroda, utvrditi ga u vjeri i nadi te čuti njegovo svjedočanstvo – tim je riječima Sveti Otac objasnio cilj svog apostolskog pohoda

Blagosloviti mirovna nastojanja kolumbijskog naroda, utvrditi ga u vjeri i nadi te čuti njegovo svjedočanstvo – tim je riječima papa Franjo objasnio cilj svog apostolskog pohoda Kolumbiji na općoj audijenciji u srijedu, 13. rujna 2017. na Trgu svetoga Petra. Pritom je zahvalio Gospodinu na tom velikom daru.

Za kolumbijski je narod kazao da je to radostan narod unatoč svim patnjama koje je pretrpio. To je narod s nadom. Sveti je Otac istaknuo da je jedna od stvari koja ga je najviše dirnula ta da je u svim gradovima vidio mnoštvo ljudi, a među njima očeve i majke s djecom, koji su podizali svoju djecu da ih Papa blagoslovi te su ih s ponosom pokazivali kao da su pritom govorili: „Ovo [dijete] je naš ponos! Ovo [dijete] je naša nada!“ Narod koji je sposoban imati djecu i gledati na njih s ponosom, kao nadu: taj narod ima budućnost.

Papa Franjo je podsjetio kako se moto njegova apostolskog putovanja „Učinimo prvi korak“ odnosio na proces pomirenja u toj zemlji, koji je uz Božju pomoć započeo i uznapredovao. Napomenuo je kako je svojim posjetom htio blagosloviti napore Kolumbijaca za istinskim mirom i pomirenjem, utvrđujući ga u vjeri i nadi, a također da primi svjedočanstvo kolumbijskog naroda, koje predstavlja blago za njegovu službu i za čitavu Crkvu. Papa je ujedno istaknuo da je taj moto bio poziv narodu da u svojim dubokim kršćanskim korijenima otkrije duhovna sredstva koja su potrebna da bi se unaprijedilo djelo ozdravljenja i obnove.

Sveti je Otac rekao da je susret s mladima u glavnom kolumbijskom gradu Bogoti bio iznimno upečatljiv, kao i onaj s kolumbijskim te latinsko-američkim biskupima. Drugi dan u gradu Villavicenciju bio je u znaku pomirenja. Dirljiv je bio Molitveni susret nacionalnog pomirenja koji je simbolično bio usmjeren prema Kristu od Bocayé, bez ruku i nogu, koji je osakaćen kao i njegov narod, a dirljivo je bilo i proglašenje blaženima dvojice mučenika: biskupa Jesúsa Emilija Jaramilla Monsalvea i dijecezanskog svećenika Pedra Maríja Ramíreza Ramosa. Beatifikacija dvojice mučenika očitovala je da je mir utemeljen na krvi mnogih svjedokâ ljubavi, istine i pravde, kao i na krvi istinskih mučenika koji su ubijeni poradi svoje vjere.

Pred relikvijama i licima dvojice novih blaženika sveti je i vjerni narod Božji snažno osjetio svoj identitet, prisjećajući se s bolju brojnih žrtava i osjećajući radost zbog Božjeg milosrđa. Svjedočanstvâ žrtvi prilikom molitvenog susreta pomirenja Papa je označio proročkima. Proročke riječi Psalma „ljubav će se i vjernost sastati, pravda i mir zagrliti” (Ps 85,11) utjelovile su se u pričama svjedokâ koji su govorili u ime tolikih koji su, krenuvši od svojih rana, Kristovom milošću izašli iz samih sebe te su se otvorili susretu, oprostu, pomirenju.

U središtu je Papina posjeta Medellínu bio učenički vidik kršćanskog života: poziv i poslanje; dok je pak na posljednjoj etapi u Cartageni Sveti Otac inzistirao na promicanju ljudske osobe i njezinih temeljnih pravâ. Oba velika sveca toga grada, sv. Petar Klaver i sv. Marija Bernarda Bütler, svojom su nam ljubavlju prema najsiromašnijima i odbačenima pokazali put prave revolucije, one evanđeoske, a ne ideološke, koja istinski oslobađa osobe i društva od ropstva – rekao je papa Franjo.

Učiniti prvi korak znači sagnuti se i dodirnuti tijelo ranjenog i napuštenog brata. I to učiniti s Kristom koji je za nas postao robom – napomenuo je Papa. Ponovno je preporučio Kolumbiju i njezin narod Gospi od Chiquinquiré pred čijom se ikonom molio u bogotskoj katedrali. S Bogorodičinom pomoći svaki Kolumbijac svakog dana može napraviti korak prema bratu i sestri te tako iz dana u dana zajednički izgrađivati mir u ljubavi, pravdi i istini – zaključio je Sveti Otac.

Pozdravljajući vjernike na kraju audijencije, Papa je podsjetio da se u Crkvi 14. rujna slavi blagdan Uzvišenja svetoga Križa. Mislite na to – kazao je – da je po Kristovu Križu zlo poraženo, smrt pobijeđena, te da nam je darovan život i vraćena nada. Znajte uvijek otkriti i prihvatiti tu poruku Isusova Križa, poruku ljubavi spasenja.

Taj nas blagdan podsjeća da put svetosti prolazi kroz Križ – dodao je papa Franjo te napomenuo da s tog stajališta valja gledati svako trpljenje: bolest, nepravde, siromaštvo i neuspjehe. Neka Križ za nas bude izvor pročišćenja, života i snage u duhu. Noseći s Kristom svoje svakodnevne križeve i teškoće, naučimo od Njega biti sposobni shvatiti i prihvatiti Božju volju.

Obrativši se potom posebno mladima, bolesnima i mladencima, Papa je mlade potaknuo da osnaže razgovor s Bogom, šireći Njegovo svjetlo i Njegov mir. Bolesnima je rekao da pronađu utjehu u Križu Gospodina Isusa koji nastavlja svoje otkupljujuće djelo u životu svakog čovjeka; a mlade bračne parove je potaknuo da nastoje održati stalnim odnos s raspetim Kristom, kako bi njihova ljubav bila sve istinskija, plodnija i trajnija. (kta/rv)

 

Kategorija: